Smaranda Scridon, director executiv la Directia Generala a Finantelor Publice Bihor, s-a aratat ieri nemultumita de modul in care agentii economici, persoanele fizice autorizate si, nu in ultimul rand, patronatele bihorene se informeaza cu privire la anumite acte normative in vigoare, care definesc si impun reguli in activitatea comerciala. Unul dintre actele normative considerate straine mai ales pentru persoanele fizice autorizate (PFA) este OG 44 privind organizarea si functionarea intreprinzatorilor persoane fizice.
Reprezentanta DGFP Bihor ne-a declarat ca, in vizitele de lucru pe care le face in teritoriu: Tinca, Beius, Alesd, Valea lui Mihai, Salonta, Marghita s.a., a constatat ca tinerii sau mai varstnicii intreprinzatori nu sunt informati despre modul in care le este mai avantajos sa se organizeze. "Am constatat ca OG 44 nu este cunoscuta, oamenii nu stiu ca se pot inregistra, in afara de PFA, si ca intreprindere familiala sau ca intreprindere individuala, fapt care i-ar putea avantaja, mai precis le-ar oferi mai multe oportunitati si o contabilitate simplificata. In evidentele noastre sunt trecute mai multe PFA decat celelalte forme de organizare a persoanelor fizice. Intr-un judet cu traditii, in care micii mestesugari sunt pe cale de disparitie, este pacat ca ONG-urile, patronatele si ceilalti factori nu se implica sa indrume aceasta categorie atat de vaduvita de intreprinzatori sa se lanseze ori sa se mentina pe piata. De aceea mi-am propus sa merg in teritoriu, pentru a-i informa si a-i ajuta sa se informeze despre oportunitatile pe care le au, mai ales ca acum pot accesa fonduri europene. Trebuie insa ca cineva sa se ocupe si de ei", a precizat sefa Fiscului bihorean.
Din totalul de 50.000 de PFA aflate in evidenta DGFP Bihor, numai 389 s-au inregistrat la Oficiul Registrului Comertului Bihor, asa cum prevede OG 44. Or, persoanele fizice autorizate trebuie sa stie ca pana in aprilie 2009 sunt obligate sa se inregistreze la ORC, si nu la primarii, cum era necesar pana acum.