Noile reglementari fiscale impuse de aderarea la Uniunea Europeana si notiuni de contabilitate comunitara au reprezentat subiectele seminarului organizat ieri la hotelul Ibis din Constanta de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura, cu concursul specialistilor prestigioasei organizatii de firme Deloitte Romania. Itrastaturile, transferurile si non-transferurile, codurile de TVA, operatiunile tripartite, stocurile in consignatie si cele la dispozitia clientului sunt doar cateva dintre noile notiuni contabile cu care vor trebui sa opereze contabilii firmelor romanesti incepand cu data de 1 ianuarie 2006 cand notiunile de export, import, declaratii vamale si alte categorii din acelasi domeniu cu care operau companiile indigene vor fi eliminate in tranzactiile efectuate cu alte state membre ale UE.
Cel mai important pentru firmele romanesti, dupa apropiata aderare de care ne desparte mai putin de patru saptamani este sa detina codurile de TVA ale clientilor din celelalte state comunitare cu care acestea colaboreaza, a aratat Rodica Segarceanu, Tax Partner in cadrul Deloitte Romania. Aceasta intrucat facturile emise de societatile autohtone vor trebui sa cuprinda o serie de elemente noi si obligatorii printre care si codul de TVA al fiecarui partener din spatiul comunitar, in cazul livrarilor de bunuri catre acestia. In acest sens, demn de retinut este faptul ca prin eliminarea tuturor barierelor vamale, notiunile de export, import, declaratii vamale vor fi scoase din uzul tranzactiilor intracomunitare. In schimb, vor intra in vocabularul afacerilor notiunea de livrari, respectiv achizitii intracomunitare. Ca sa poata beneficia de scutirea de TVA, aceste livrari trebuie insotite de facturi in care este obligatoriu sa se mentioneze codul TVA al clientului din celalalt stat comunitar cu care se deruleaza schimbul comercial. Pentru a nu se produce un blocaj este benefic pentru firmele romanesti sa cunoasca inca de acum aceste coduri de TVA si, la randul lor, sa transmita codul propriu de TVA, furnizorilor lor din celelalte state comunitare. Pe langa codurile de TVA, un alt element esential pentru desfasurarea tranzactiilor comerciale in spatiul comunitar sunt documentele de transport. Altfel spus, documentele de transport trebuie sa dovedeasca efectuarea livrarii intre doua state comunitare, astfel incat impunerea TVA-ului sa se faca in tara in care are loc consumul marfurilor livrate.

Tranzactiile speciale introduc notiuni noi, prevazute de Directivele Europene

Intrastaturile sunt documente ce vor inlocui declaratiile vamale, a specificat Alexandru Cristea, Senior Consultant in cadrul Deloitte Romania. Specialistul firmei amintite le-a explicat contabililor constanteni faptul ca aceste intrastaturi se vor intocmi lunar de catre firmele romanesti ca pe o declaratie pe proprie raspundere. Numai ca declaratia facuta de o firma romaneasca cu privire la livrare facuta in alta tara comunitara trebuie sa coincida cu intrastatul elaborat de clientul acelei firme din cealalta tara membra a UE. "Practic, sistemul TVA a devenit astfel- in locul sistemului vamal- un instrument de urmarire a circulatiei marfurilor intre statele membre ale UE", a afirmat Cristea. La randul lui, intrastatul ce inlocuieste declaratia vamala urmareste traseul unui bun intre statele comunitare, a subliniat specialistul Deloitte Romania. Cat despre tranzactiile speciale, acestea vor introduce notiuni noi pentru contabilii romani, cum ar fi transferurile si non-transferurile, stocurile in consignatie si cele la dispozitia clientului, operatiunile tripartite, etc. Toate aceste notiuni simplifica, de regula, formalitatile ce insotesc o tranzactie intre statele comunitare, marfurile si bunurile in general beneficiind de o libertate deplina de circulatie in cadrul Uniunii Europene.