Desi bulgarii se plangeau ca “ii tragem in jos“ in ceea ce priveste integrarea in UE si chiar doreau, la un moment dat, decuplarea de Romania, iata ca lucrurile s-au schimbat. Acum, aderarea Romaniei ar putea fi amanata in cazul in care Guvernul bulgar va fi demis.

Ministrul bulgar al Afacerilor Europene, Meglena Kuneva, confirma faptul ca Romania ar putea intra ceva mai tarziu in Uniune, in cazul in care actualul Cabinet bulgar va fi demis printr-un vot de neincredere. Ea a avertizat ca, potrivit Constitutiei bulgare, un Cabinet interimar nu este autorizat sa semneze tratate internationale, deci nici tratatul de aderare la UE, programat deja pentru 25 aprilie atat pentru Bulgaria, cat si pentru Romania.
Pentru a semna tratatul de aderare, Parlamentul bulgar trebuie sa adopte cateva amendamente la Legea fundamentala a statului, dar, in cazul demiterii Guvernului ar fi dizolvat si Parlamentul, iar amendamentele nu ar mai putea fi adoptate.
In cazul unui astfel de scenariu, Bulgaria nu ar putea sa semneze tratatul cu Uniunea Europeana, a explicat ministrul Kuneva, citata de Euractiv care mentioneaza sursa Sofia News Agency-Novinite. Ea a mai adaugat ca, avand in vedere ca Bulgaria si Romania sunt programate pentru o semnare comuna la Luxemburg, Romania s-ar putea simti amenintata de o posibila amanare si ar putea cere sa fie decuplata de vecina de la Sud (Bulgaria, adica) in procesul de aderare. Dar toate acestea depind de adoptarea sau nu in Parlamentul bulgar a unei motiuni de cenzura datorata acuzatiilor de coruptie aduse unuia dintre membrii Cabinetului bulgar.