Gazetarul si omul de televiziune Marius Tuca a implinit 44 de ani. Cu acest prilej, intr-un interviu acordat AGERPRES vorbeste, printre altele, despre ce inseamna pentru el televiziunea. Tuca marturiseste ca are aceleasi aripi, dar alt zbor, intr-o lume in care sunt din ce in ce mai multi sobolani si din ce in ce mai putini vulturi. Puteti citi in continuare partea a II-a a interviului acordat AGERPRES.
• AGERPRES: Sunteti o marca in presa romaneasca. Si totusi, aparent, nu ati trecut granita atat de "incalcata" de confratii dvs. intre gazetarie si analiza politica. De unde atata discretie?
• Marius Tuca: Analiza politica mi se pare o meserie in sine si cred ca sunt foarte putini cei care stiu sa faca analiza politica. E un lucru care tine nu numai de cultura politica, ci si de a invata meseria asta si nu numai din realitate, ci pur si simplu de a citi foarte mult in domeniu. As putea sa fac analiza politica din instinct, este singurul care nu m-a tradat si nu m-a lasat niciodata, dar sa am pretentia ca sunt un analist politic, e departe de mine gandul asta.
• AGERPRES: Care este pretul pe care il platiti pentru a impleti munca de gazetar cu cea de manager?
• Marius Tuca: Asta este o intrebare dureroasa, pentru ca eu, fiind si director general la Jurnalul National, va spun ca uneori ma tai in doua, pentru ca imi este foate greu sa fiu si gazetar si directorul ziarului si, in acelasi timp, sa fiu si manager.
E foarte greu sa cantaresti oameni din prisma unor rezultate financiare. Traim si o perioada in care supravietuim foarte greu din punct de vedere moral. Taiem salarii, lasam oameni fara o slujba si chestia asta pe mine ma marcheaza si ma face sa sufar foarte tare. Nu am crezut ca o sa ajung aici, cel mai important, pana la urma, este sa supravietuiasca ziarul si oamenii care cred cu tarie in ceea ce fac. Asa cum spuneam, ne vom intoarce la inceputuri, vom ajunge sa fim intr-o redactie 30-40 de oameni si, nu glumesc deloc, o sa fim toti intr-o hala, ne vom putea vedea intre noi, ne vom putea privi in ochi si o sa stim fiecare ce face, ce are de facut si ce a facut fiecare dintre noi. Cam spre asta se indreapta presa. Mi-as fi dorit mult sa nu fiu manager in perioada asta, mi-as fi dorit sa fiu mai degraba unul dintre reporterii care sa se zbata pentru supravietuire si nu managerul care trebuie sa aleaga intre a lasa un ziarist sa scrie in continuare si supravietuirea ziarului. E foarte greu de ales.
Si, apropo de televiziune, vreau sa cred ca in ceea ce priveste televiziunea am fost precursorul respectat si iubit al primelor show-uri politice devenite celebre pe micul ecran si atat de gustate de milioane de telespectatori. Caci, "Milionarii de la miezul noptii" si "Marius Tuca Show" au facut istorie, o istorie personalizata, pe care epigonii o intregesc astazi dupa putirintele lor.
• AGERPRES: Ati fost "scos din grila" sau v-ati retras?
• Marius Tuca: M-am retras.
• AGERPRES: V-ati gandit vreodata sa fiti un model in televiziune?
• Marius Tuca: Cineva mi-a spus odata ca sunt un model de colectie, un model care nu se mai fabrica de mult si de atunci incerc sa am grija mai mare de mine, mai ales ca nu se mai gasesc piese de schimb... Asa respect mai mult tot ceea ce este in jurul meu, desigur ma respect si pe mine. Dar, pentru ca, asa cum spuneam, nu se mai gasesc piese de schimb, imi iubesc prietenii de acum 20 de ani sau prietenii mai noi cu care nu vorbesc atat de des, dar ii iubesc, ca si cum i-as vedea in fiecare zi.
• AGERPRES: Dar chiar va ganditi sa lansati un nou post de televiziune pe piata?
• Marius Tuca: Da, bineinteles, si am s-o fac. Am in minte o televiziune numai a mea. Ea functioneaza de mult acolo, transmite non stop. Toate programele, toate vedetele. Ea emite deocamdata in mintea mea, dar va veni o vreme cand nu voi mai fi unicul ei telespectator.
Cred in televiziunea asta, pentru ca eu cred in ideile mele, in planurile mele, in visele mele si in imaginatia cu care le fac sa devina realitate. Nu stiu cum, nu stiu de ce, dar imi place sa cred ca stiu de unde cineva ma pune periodic, atunci cand trebuie, in legatura cu muza. Am aceleasi aripi, dar am alt zbor, intr-o lume in care sunt din ce in ce mai multi sobolani si din ce in ce mai putini vulturi.