Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit ieri pentru a doua oara consecutiv pe piata valutara interbancara pentru a deprecia moneda nationala prin cumparari de valuta. BNR a reusit sa ridice euro la valoarea de 3,5389 lei, nivel superior celui de la inceputul lunii. De remarcat ca moneda unica europeana a castigat in numai doua zile peste 13,60 bani. De altfel, numai ieri, euro a luat un avans de 782 de lei. Dealerii sustin ca ieri Banca centrala a fost prezenta permanent in piata valutara, iar dupa pranz a afisat chiar ordine directe de cumparare. Astfel, cursul de referinta la euro se plaseaza cu 7,82 bani peste nivelul anuntat in ziua precedenta.
In ceea ce priveste evolutia dolarului american, acesta s-a apreciat in ultimele doua zile, pe fondul interventiilor Bancii centrale cu 9,64 bani. De exemplu, ieri, moneda americana a reusit sa urce cu 4,8 bani pana la valoarea de 2,8378 lei.
Mai trebuie spus ca dealerii se asteapta la fixarea unui nou interval de variatie pentru moneda unica europeana, probabil in jurul valorii de 3,500 lei.