Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a lansat ieri procedura de licitatie pentru proiectul-pilot de introducere a sistemului Power Line Communications (PLC), care va permite furnizarea de servicii de comunicatii prin reteaua electrica de joasa si medie tensiune. PLC este o tehnologie de acces broadband care utilizeaza infrastructura de electricitate pentru transmisii de voce, date si video.
Potrivit unui comunicat al institutiei, licitatia consta in achizitionarea de echipamente de interconectare la reteaua de linii electrice, terminale telefonice, precum si calculatoare si alte echipamente informatice. Acestea vor fi livrate si instalate in satul Marasesti din comuna Band, judetul Mures.
MCTI si-a fixat ca un obiectiv prioritar reducerea „decalajului digital“ dintre oras si sat prin identificarea si implementarea tehnologiilor optime pentru furnizarea serviciilor de comunicatii in mediul rural. Prin utilizarea PLC se poate valorifica in domeniul comunicatiilor o infrastructura existenta in majoritatea a locuintelor, cea electrica.
„Astfel se creeaza premisele dezvoltarii serviciului universal de tip acces la punct fix, avand in vedere ca majoritatea locuintelor sunt conectate la reteaua de electricitate“, a declarat ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.