Din punct de vedere economic, evolutiile din ultimii ani sunt de natura sa alimenteze optimismul guvernelor de la Bucuresti si Sofia, considera specialistii departamentului de cercetare de la Deutsche Bank, citati de Deutsche Welle.
Potrivit acestora, integrarea Romaniei si a Bulgariei la termen ar spori stabilitatea in Balcani, iar Austria vrea sa treaca in palmaresul presedintiei Uniunii finalizarea procesului de integrare a celor doua state, care prezinta un capital de atractie sporit pentru investitorii austrieci. In studiul dedicat in exclusivitate economiilor din Romania si Bulgaria sunt trecute in revista evolutiile principalilor indicatori economici. Chiar daca aderarea s-ar amana cu un an, economiile nu ar avea de suferit, crede coordonatorul studiului, Bernd Klett. Pozitive sunt performantele economice din ultimii ani, cu varful de crestere raportat de Bucuresti in 2004, 8,4% crestere economica. In continua evolutie este si cererea de pe piata interna.
Dinamice raman investitiile pe piata de capital, care in ultimii cinci ani au crescut in Romania in medie cu 10% anual.
Autorii studiului sustin ca mentinerea la nivel crescut a consumului, mai ales la nivel privat, este corelata cu cresterea salariilor si cu extinderea creditelor de consum.
Interesanta este pentru cercetatorii germani scaderea ratei somajului, care in Romania, potrivit datelor oficiale, a scazut de la 6,2% in 2004 la 5,7% la finele lui 2005.