Fostii salariati de la SC Grimex SA Targu Jiu isi vor primi, dupa 5 martie, salariile compensatorii, in urma unei hotarari a instantei de judecata.
Cei peste 600 de fosti angajati ai SC Grimex SA Targu Jiu au castigat procesul prin care firma lichidatoare SC BNP Consult Craiova trebuia sa acorde acestora, o data cu incetarea contractului colectiv de munca, salarii compensatorii. Avocatul Gheorghe Pecingina, cel care i-a reprezentat pe fostii angajati ai Grimex in fata instantei de judecata, a declarat ca in contractele de munca ale angajatilor era prevazuta acordarea platilor compensatorii, insa BNP Consult nu a respectat clauzele din contracte. "Firma lichidatoare trebuia sa plateasca aceste salarii imediat dupa ce a disponibilizat muncitorii si a vandut Grimexul mai departe. Potrivit hotararii judecatoresti, peste 600 de fosti angajati vor primi acum salarii compensatorii in valoare de zeci de miliarde de lei, bani proveniti in urma vanzarii uzinei de reparatii Grimex Targu Jiu", a declarat avocatul Pecingina. In 2005 si 2006, Grimex Targu Jiu, aflata in prag de faliment, a disponibilizat, in doua transe, 520, respectiv 270 de salariati, fara ca acestia sa primeasca intre sase si 12 salarii compensatorii, in functie de vechimea in munca.
Drepturi castigate in instanta
Lichidatorul judiciar SC BNP Consult Craiova trebuia sa dea banii celor cateva sute de salariati. "Nu a fost nici o problema, noi, ca si societate lichidatoare, trebuia ca din vanzarea de active si recuperarea de creante sa punem acei bani intr-un cont de lichidare. Acele salarii trebuia acordate ca si salarii compensatorii, insa noi nu stiam cui sa le dam: Finantelor Publice sau direct salariatilor. Instanta a hotarat sa le dam salariatilor", a precizat Florin Sisu, reprezentant al BNP Consult Craiova.
Angajatii au actionat in instanta atat fosta conducerea a Grimex, dar si lichidatorul judiciar, pentru a-si primi salariile. Curtea de Apel Craiova a dat o hotarare definitiva si irevocabila prin care firma lichidatoare este obligata sa achite, conform Codului Muncii, fostilor angajati de la Grimex intre sase si 12 salarii compensatorii. Potrivit avocatului Pecingina, incepand cu 5 martie, fostii salariati vor incepe sa primeasca salariile compensatorii. Cei care aveau de primit 12 salarii vor lua aproximativ 78 de milioane de lei vechi, iar banii vor fi alocati in transe.
75 de miliarde de lei vechi
SC GRIMEX SA Targu Jiu, unul dintre cei mai mari prestatori de servicii pentru minerit, din judet, a fost vanduta cu 75 de miliarde de lei, anul trecut, desi valoarea contractelor aflate in derulare ale societatii depaseau 330 de miliarde de lei. In ianuarie 2006, peste 200 de fosti angajati au protestat in fata societatii, dupa care, la o negociere cu lichidatorul judiciar, Nicolae Ghindeanu, reprezentantul BNP Consult Craiova, a fost sechestrat timp de doua ore in sala de sedinte de la Grimex.