Valoarea tranzactiilor efectuate ieri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost cu 13 milioane de lei mai mare decat cea inregistrata in sedinta de joi, totalizand 62,1 milioane de lei. Pretul titlurilor a inregistrat scaderi semnificative, in special in cazul Societatilor de Investitii Financiare (SIF). Cotatiile acestora au coborat cu peste 5% si au imprimat intregii piete un trend accelerat de scadere. ßi indicele general al Bursei BET-C, s-a depreciat cu 1,74 procente, in aceeasi masura ca si indicele BET, al celor mai lichide titluri. Principala cauza a acestor deprecieri este, in opinia mai multor analisti financiari, iesirea de la guvernare a Partidului Conservator.
Acest lucru nu explica decat partial si pe termen scurt evolutia generala a Bursei. "Sunt multi factori ce pot influenta evolutia generala a actiunilor la bursa, unul din acestia fiind si instabilitatea din mediul politic. Influenta mediului politic asupra evolutiilor in piata si-a pus amprenta pe termen scurt, creandu-se o volatilitate mai ridicata", ne-a explicat Andreea Ciobanu, broker Intercapital Invest.
"Caderea SIF-urilor a fost putin exagerata de panica vizavi de instabilitatea politica. Anumite simboluri ca SNP Petrom, BRD sau Banca Transilvania au cazut doar cu 1,5-2 procente", ne-a declarat Marius Plugaru, director Ieba Trust. Caderea de peste 5% suferita de SIF-uri se explica si prin volatilitatea ridicata a acestor titluri, in special in cazul SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia, considera Plugaru.

Alumil si Blue Telecom, noile oportunitati

O alta cauza a scaderii cotatiilor SIF-urilor este reprezentata de noile oportuinitati de investitii. Intre 8 si 18 decembrie companiile Alumil si Blue Telecom vor scoate la vanzare actiuni prin oferta publica, in vederea tranzactionarii la BVB din 2007. Cei care vor dori sa cumpere se gandesc ca au nevoie de mai multi bani si vand din actiunile detinute la alte societati, explica directorul Ieba Trust. Actiunile detinute la SIF-uri s-au vandut cel mai mult datorita pretului ridicat al acestora, considera Plugaru. Acesta a aratat ca, si in perioada cand s-au vandut actiuni Flamingo si Transelectrica, fluxurile din piata au fost de asemenea mari.