Dupa ce, de curand, Inspectoratul de Concurenta Constanta a terminat o lucrare al carei scop era acela de a identifica mediul de afaceri constantean in anul 2004, acum institutia este pe punctul de a finaliza o alta lucrare, mult mai complexa, urmarind agentii economici care si-au desfasurat activitatea pe piata judetului Constanta in anul 2005 si inceputul anului 2006. Fata de lucrarea precedenta, noua lucrare face si o analiza a pietelor si a agentilor economici, urmarind evolutia acestora, si comparand-o cu cea din anul 2004.
Inspectoratul de Concurenta Constanta urmeaza sa definitiveze zilele acestea o noua lucrare despre mediul de afaceri constantean. In cadrul acestei lucrari au fost identificati agentii economici care-si desfasoara activitatea pe raza judetului Constanta, realizandu-se si o comparatie intre anii 2004, 2005 si inceputul anului 2006. "Am urmarit sa vedem, pe plan local, ce piete sunt mai deschise concurentei, sau dimpotriva, pe ce piete exista monopol, si am stabilit si gradul de dispersie al agentilor economici pe piete", a declarat inspectorul sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta, Ioan Badica. Aceasta analiza, din punctul de vedere al pietelor, are unele cazuri, cu caracter pur teoretic, intrucat, de cele mai multe ori pietele nu sunt numai locale. In realitate, in multe cazuri piata poate fi zonala, nationala si chiar multinationala. "Aceasta lucrare reprezinta mai mult o simulare asupra a ceea ce inseamna piata judetului Constanta, pe care am analizat-o ca fiind piata locala. Pentru ca aceasta lucrarea sa poata fi in totalitate conforma cu realitatea, asemenea date trebuie culese in fiecare judet din tara si centralizate la Bucuresti, numai atunci putandu-se vedea intr-adevar care este situatia pe piata din Constanta. Noi am prezentat aceasta lucrare Consiliului Concurentei, in paralel cu solicitarea de a analiza aceasta initiativa a noastra si de a incerca sa facem front comun in identificarea mediului de afaceri din tara", a mai declarat Ioan Badica.

Lucrarea va fi implementata si in restul tarii

Fata de prima lucrare, care doar identifica mediul de afaceri constantean, actuala lucrare intocmita de Inspectoratul de Concurenta analizeaza datele culese prin prisma mediului de afaceri local si a sectoarelor esentiale pentru economia romaneasca, din punct de vedere concurential. Este vorba aici despre sectorul energetic - energie electrica, termica si gaze naturale - sectorul transporturilor - feroviar, auto, marfa - sectorul constructiilor, sectorul siderurgic - chiar daca in judetul Constanta acest sector nu este reprezentat mai deloc - sectorul informatiilor, comunicatiilor si telecomunicatiilor, sectorul constructiilor de masini, sectorul turismului, sectorul bancar, sectorul asigurarilor, sectorul farmaceutic, sectorul serviciilor postale, sectorul mediatic si sectorul tranzactiilor imobiliare. "Aceste sectoare au fost catalogate de Uniunea Europeana ca fiind esentiale. Ele au fost identificate pe baza politicii de liberalizare a Uniunii Europene, si pe baza programului economic al Guvernului Romaniei", a mai declarat inspectorul sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta Constanta, Ioan Badica. Consiliul de Concurenta de la Bucuresti a cerut deja Inspectoratului sa trimita aceasta lucrare, pentru a putea fi analizata, si implementata si la nivelul altor judete, astfel incat sa nu ramana doar o lucrare teoretica.