Amenintarea cu falimentul este principala arma la care creditorii apeleaza pentru recuperarea datoriilor in aceasta perioada. Sute de societati au intrat in faliment in 2009 din cauza crizei. Pe lista insolventei se gasesc si unele dintre cele mai mari firme craiovene.

Criza economica a adus in ultimele luni pe rolul instantelor unele dintre cele mai cunoscute firme din Craiova. Fie ca activeaza in domenii grav afectate de recesiune, fie ca este vorba doar de panica instalata in randul partenerilor de afaceri, marile firme s-au trezit cu dosare de insolventa la tribunal. Poate cea mai cunoscuta societate din Banie, Avioane Craiova SA, a avut dosar de insolventa pentru o datorie de 60.000 de lei catre Aerochem SRL Bucuresti, dar societatea a achitat datoria inainte de primul termen de judecata. Cazul este mai special, Avioane SA fiind in dificultate independent de actuala criza. Domeniul constructiilor este cel mai afectat. Pe lista cererilor de insolventa apar Domarcons SA, Tifco SRL si Cavi-Imexco SRL.
"Ni s-a cerut insolventa de catre o firma din Bucuresti, pentru 30.000 de lei. S-a rezolvat. Noi insa avem de recuperat si sase milioane de lei de la administratie pentru lucrari de infrastructura realizate. Ce sa facem, sa le cerem si noi falimentul?", spune directorul Domarcons, Dan Dumitru. In aceeasi situatie se afla si Cavi-Imexco, firma care s-a ocupat de modernizarea Garii Craiova, unde falimentul este cerut de NBG Leasing, primul termen de judecata fiind in luna septembrie.
"Datoria este mica, dar peste limita pentru care se poate cere falimentul. In aceasta perioada, toate companiile de leasing au probleme cu recuperarea datoriilor. Sunt multe metode aplicate acum, pe timp de criza. Una dintre ele este sa-ti ceri singur insolventa. Eu nu sunt adeptul ei, pentru ca partenerii de afaceri pot intra in panica", a afirmat directorul firmei, Viorel Calin.

20.000 de falimente pana la finalul anului

Pe lista insolventei apar si nume ale unor dezvoltatori imobiliari - Minteger Impex SRL si Rezidential Construct. La acestea se adauga Elpreco SA - furnizor de tigla si prefabricate pentru constructii. Sicotex SRL - firma din domeniul constructiilor, la care actionari sunt Iulian Siclitaru si Asociatia FPP Oltenia - controlata de Dinel Staicu, are si ea dosar de insolventa. Creditorul care a cerut falimentul este Directia Generala a Finantelor Publice Dolj (DGFP), deoarece firma are o datorie catre bugetul de stat de 2,95 milioane de euro. Alte nume: Sorin International Company - comert cu amanuntul, Icemenerg Craiova - energie, Dumagas Transport - transport international, firma milionarului Mihai Dugaesescu, TMD SA - fabrica de transformatoare de la Filiasi si Uzina Mecanica Filiasi - producator de armament si munitie. Ultimul caz este si el mai special. Societatea a fost privatizata abia in 2006, fiind cumparata de Retrom Pascani. La acea data, investitorul s-a angajat ca va plati datoriile societatii - trei milioane de lei (acum sunt 3,5 milioane), platind cinci milioane de lei pe fabrica si angajandu-se sa faca investitii tehnologice si de mediu. In prezent, societatea mai are 37 de angajati, nu mai produce nimic si a fost bagata in faliment de societatea de paza PSG Force SRL.
Daca unele firme vor reusi sa se redreseze, altele vor disparea pana la sfarsitul anului. Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa (UNPRI) din Romania, a declarat recent ca pana la sfarsitul lui 2009 numarul firmelor ajunse in insolventa la nivel national din cauza crizei financiare ar putea ajunge la 20.000.
"In ultimele sase luni, principala cauza a ajungerii in stare de insolventa a unor firme - care inainte nici nu s-ar fi gandit ca s-ar putea confrunta cu o astfel de problema - este criza globala. Putem enumera aici scaderea exporturilor, restrangerea consumului si deci a pietelor, iar la acestea se adauga si managementul defectuos", a spus Stanescu. Falimentele de criza vor duce la mari dezechilibre economice, cele mai afectate ramuri fiind comertul, constructiile, imobiliarele si agricultura, apreciaza analistii. Pe de alta parte, tot mai multe firme au ajuns la concluzia ca insolventa reprezinta pe timp de criza o protectie in fata unor datorii pe termen scurt, care pot fi platite catre furnizori pe un termen mai lung, de circa trei ani. Furnizorii nu mai pot sa actioneze firma in judecata pentru platile mai vechi si nu pot percepe penalizari.