Numarul inmatricularilor de autoturisme noi in luna octombrie a acestui an a scazut fata de perioada similara din 2007 cu circa 30%, situatie provocata de actuala criza financiara, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

Daca in luna octombrie a anului trecut au fost inmatriculate circa 29.000 de unitati, in aceeasi perioada a anului acesta numarul masinilor inmatriculate a fost cu 9.000 mai mic. De asemenea, in ce priveste numarul masinilor inmatriculate in Romania in primele 10 luni ale anului, s-a inregistrat o scadere de 5,7% fata de perioada similara din 2007. Totodata, reprezentantii APIA subliniaza ca vanzarile pe piata autohtona a autoturismelor produse in Romania a scazut cu aproape 40 de procente.

In ceea ce priveste productia nationala de autovehicule, aceasta a inregistrat la randul ei o scadere de aproape 6 la suta in luna octombrie fata de aceeasi luna a anului trecut, asta chiar daca per ansamblul celor 10 luni au fost inregistrate cresteri de peste 14%. "Cresterea este data de un avans al productiei de autoturisme cu 11,3%, la care se adauga dublarea productiei de vehicule comerciale, se arata in comunicatul APIA.

APIA mentioneaza totodata ca, in conditiile actualei crize economice, exporturile de masini din luna octombrie 2008 au scazut fata de septembrie a aceluiasi an cu 14 procente.

Referitor la importuri, datele asociatiei de profil indica faptul ca acestea au inregistrat in octombrie o scadere de 25% fata de aceeasi luna din 2007, dar o crestere generala la 10 luni in 2008 de 4,1%.

In ceea ce priveste segmentarea in functie de marcile prezente pe piata autohtona, pe primul loc se afla Dacia, cu 76.399 unitati vandute, cu 26% cota de piata. Autoturismul romanesc este urmat de Skoda, cu 21.541 unitati, Volkswagen - 20.902 unitati, Ford - 20.680 unitati, respectiv Renault cu 20.029 unitati.

Reprezentantii APIA au spus ca, privitor la autovehicule comerciale, "cu toata cresterea sa de 16,1%, acest segment nu reuseste sa sustina pe plus piata auto din Romania, cum s-a intamplat in ultimele luni, si asta din cauza faptului ca si vehiculele comerciale au inregistrat in octombrie o scadere de 12% fata de luna precedenta".

"Datele prezentate ne arata ca actuala criza financiara incepe sa afecteze puternic principalul motor de crestere economica, respectiv industria auto. In conditiile in care datele de vanzari reflecta comenzi de acum cateva luni, este deci de asteptat ca situatia sa se deterioreze in continuare. Industria de profil are nevoie de o politica sectoriala de descurajare a intrarilor de autovehicule vechi si poluante, dublata de derularea unui program de innoire a parcului auto - prima de casare", spun reprezentantii APIA in comunicatul amintit.

Potrivit APIA, sectorul auto din Romania genereaza in momentul de fata circa 200.000 de locuri de munca, venituri bugetare de aproape 10 procente din PIB, precum si fluxuri financiare benefice de la productie la comercializare, cu ramificatii catre sistemul bancar sau alte sectoare, precum cel de asigurari sau leasing.