Declaratiile neconforme cu realitatea date de fermieri au paralizat pentru o saptamana activitatea Directiei Agricole, care trebuie acum sa verifice cine a avut culturile afectate de calamitati pentru ca producatorii sa-si poata primi la timp subventiile pe suprafata.

Procedurile introduse de Uniunea Europeana complica uneori operatiunile de distribuire a ajutoarelor financiare catre fermieri. Asa s-a intamplat in urma cu circa o saptamana, cand, in urma verificarilor prin teledetectie efectuate de reprezentantii Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA), s-au constatat neconcordante intre declaratiile date pe proprie raspundere de producatorii agricoli si realitatea din teren.

In total este vorba despre peste 4.000 de fermieri, ale caror dosare sunt in prezent verificate de angajatii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) la solicitarea Ministerului Agriculturii. Controalele vizeaza acordarea despagubirilor pentru calamitatile care au afectat culturile agricole din judet in cursul anului trecut.

In vizor sunt atat persoanele care si-au asigurat culturile, dar si cele care nu au facut acest lucru din diverse motive, in ideea ca toata lumea sa-si poata primi subventiile acordate de UE pe suprafata.

Termenul-limita va fi respectat

Partea proasta este ca cei cativa angajati ai DADR au fost nevoiti sa ia la mana toate dosarele fermierilor ale caror declaratii nu prea bat cu realitatea, blocand temporar celelalte activitati ale institutiei, conform informatiilor primite de la conducerea Directiei Agricole.

Cele mai multe dosare de verificat provin din comunele Baleni, Corni, Cudalbi, Rediu, Smulti, Valea Marului, Varlezi, Corod, Costache-Negri, Cuza-Voda, Draguseni, Grivita, Pechea, Slobozia-Conachi, Fartanesti si Targu-Bujor.

Actiunea se va finaliza cel mai probabil la sfarsitul acestei saptamani, deci peste termenul-limita fixat pentru 31 iulie, insa conducerea APIA da asigurari ca acesta va fi respectat. "Pana la 1 august toti fermierii isi vor primi banii. Au fost constatate unele neconcordante cu informatiile din declaratii. Cei care nu au declarat corect nu vor primi nimic. O parte dintre cei verificati de DADR sunt si in baza noastra de date si, daca declaratiile lor corespund cu ce este in teren, isi vor primi subventiile", ne-a declarat Ionel Nicula, seful APIA.