Romania va rata obiectivul privind adoptarea euro in 2014, intrucat procedurile necesita o perioada mai mare de timp, potrivit lui Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank. "Anul 2014 nu este posibil din punct de vedere tehnic", a afirmat reprezentantul ING. O conditie a tranzitiei la moneda euro este mentinerea monedei nationale in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM II) pentru o perioada de doi ani. Romania si-a stabilit ca obiectiv sa adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce inseamna ca va trebui sa intre in ERM II in anul 2012.
O evaluare a Romaniei va putea fi realizata, potrivit reprezentantului ING Bank, in primavara anului 2013 sau in toamna aceluiasi an.
Daca evaluarea va fi realizata in aprilie sau mai 2013, mecanismul ERM II ar fi in vigoare de putin peste un an, iar Banca Centrala Europeana nu ar fi de acord, intrucat acesta trebuie implementat cu doi ani inainte de adoptarea propriu-zisa a monedei europene, a spus el.
In cazul in care evolutia Romaniei va fi realizata in noiembrie 2013, "trebuie facute pregatiri privind adoptarea euro ti exista foarte multa birocratie", care ar intarzia trecerea propriu-zisa la moneda europeana.
Nicolaie Alexandru-Chidesciuc considera ca "2015 plus" reprezinta un obiectiv realist.
Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a afirmat ca "paradigma se cam schimba cu adoptarea euro", in conditiile in care mai multe state care nu voiau sa utilizeze moneda unica europeana sau dintre cele care si-au pus problema renuntarii la aceasta se gandesc acum la stabilitatea cursului de schimb oferit de "umbrela euro".
El a mentionat ca adoptarea euro va fi urgentata in anii urmatori.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene din mai, Romania indeplineste doar un criteriu din cele necesare adoptarii monedei europene, respectiv cel privind stabilitatea bugetara, dar nu respecta prevederile legate de inflatie, cursul de schimb si conditiile legate de convergenta ratelor de schimb pe termen lung.
Inflatia statelor membre care vor sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflatiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut. Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a fost de 3,7% in octombrie.
De asemenea, datoria publica se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar in perioada de doi ani in ERM II cursul trebuie sa se mentina intr-o marja de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro.