Produsul intern brut (PIB) al Romaniei s-ar putea comprima cu peste 8,6% in trimestrul al doilea din 2009, datorita inrautatirii situatiei din sectorul constructiilor peste datele luate in calcul in prognoza anterioara. Aceasta este concluzia analistilor grupului ING, ce reiese dintr-un raport publicat joi.
"Datele despre sectorul constructiilor contureaza o imagine mult mai sumbra decat ne asteptam. In timp ce noi am luat in considerare o scadere cu aproape 15% a activitatii din constructii in trimestrul al doilea al acestui an, informatiile deja existente arata ca scaderea a accelerat, astfel ca in mai constructiile s-au diminuat cu 24,5% fata de luna similara din 2008", se arata in raport.
"Ca urmare, scaderea sectorului de constructii ar putea fi de aproximativ 20% in trimestrul al doilea, ceea ce arata ca prognoza noastra privind scaderea PIB de 8,6% ar putea fi optimista. Pentru moment, o mentinem, insa am putea-o modifica, daca va fi necesar, doar anterior emiterii comunicatului despre evolutia PIB in trimestrul al doilea", se spune in raportul ING, semnat de economistul Nicolaie Alexandru Chiedesciuc.
Misu Negritoiu, director general al ING Bank Romania, confirma estimarea analistilor bancii: pentru intregul an 2009 se estimeaza o contractie a produsului intern brut cu 7,1%.