Avand in vedere faptul ca salariul nu le permite sa economiseasca intotdeauna, craiovenii se vad nevoiti sa faca un credit in momentul in care doresc sa investeasca.
Evolutia leului din ultima perioada a fost marcata de fluctuatii. In ultima saptamana, de exemplu, cursurile pietei valutare prezentate de BNR au cunoscut variatii zilnice. Daca la inceputul saptamanii euro a fost cotat la 3,52 RON, la mijlocul ei a crescut pana la 3,53 RON, pentru ca vineri sa scada din nou la 3,52 RON (3,5252 RON la 1 septembrie). Nici dolarul nu s-a lasat mai prejos si si-a continuat fluctuatia dupa bunul plac, 2,7501 RON la 28 august si 2,7499 RON la 1 septembrie. Avand in vedere faptul ca volatilitatea cursurilor valutare a devenit mai mare decat in anii precedenti, aceasta ar putea genera o stare de nehotarare a oamenilor cu privire la atitudinea pe care s-o adopte fata de moneda nationala in cazul in care se hotarau sa contracteze un credit.
Imprumut pe riscul clientului
Pe fondul aprecierii, reale si nominale, a monedei nationale, incepand din a doua jumatate a anului 2004 si pana in prezent, am putea fi tentati sa credem ca moneda cea mai indicata pentru obtinerea unui credit ar fi euro. Pentru ca exista o prognoza, dar nu se poate vorbi de o siguranta de 100% a ei din pricina a numerosi factori, specialistii din domeniul bancar evita cu diplomatie sa se pronunte clar asupra monedei in care e indicat sa facem imprumutul. Cu toate acestea, majoritatea recomanda ca imprumutul sa se faca in moneda in care se primeste salariul pentru a evita riscurile deprecierii monedei.
Totusi, cand vine vorba de a alege intre un credit in lei sau in euro, bancherii sunt de parere ca daca potentialul client nu are apetit de risc, ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a se orienta catre unul in valuta. "Nimeni nu-i poate spune cuiva ca-i va fi bine daca se imprumuta intr-o moneda sau alta, pentru ca depinde de cum va evolua cursul de schimb. Totusi, intotdeauna imprumuturile contractate in alte monede decat moneda nationala raman sub risc", a afirmat Nicolae Ristea, directorul Bancpost Dolj.
Chiar daca dobanda la euro este mai mica, contractarea unui credit in euro ramane un risc al clientului. "Exista riscul ca euro sa creasca foarte mult si atunci diferenta de dobanda poate sa nu fie justificata. In acest caz, clientii pot risca sa nu sa-si mai plateasca datoria", a spus Catalin Popescu, directorul sucursalei Raiffeisen Bank Dolj.
Francul elvetian, o moneda "cu cantec"
Dupa Ungaria si Polonia, febra creditului in franci elvetieni tinde sa cuprinda si Romania o data cu ofertele bancilor care mizeaza pe atractivitatea dobanzilor practicate la creditul in franci. Cat e de riscant sa contractezi un astfel de credit, ne spun bancherii craioveni. "Francul elvetian este o moneda stabila, cu valoare destul de mare. Fiind foarte stabil, are dobanda mica. Nu stiu insa cum va evolua economia europeana si dobanda internationala pentru aceasta dobanda. Daca leul se va deprecia mult fata de franc, atunci dobanda ce urmeaza sa fie platita va fi mare", a mai spus Catalin Popescu.
Alt aspect ce ar trebui luat in considerare la aceasta moneda este faptul ca nu toate bancile si casele de schimb au la vanzare franci elvetieni. "Francul elvetian nu este o moneda utilizata in mod curent in tranzactii", a afirmat Ristea. Avand in vedere si faptul ca, in general, imprumutul se restituie in moneda in care a fost contractat, clientii trebuie sa aiba in vedere si faptul ca nu prea vor avea de unde sa achizitioneze franci.