Rata inflatiei ar putea cobori in acest an sub tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 5%, a declarat recent viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, citat de Mediafax. Popa a precizat ca si cresterea economica va depasi 7%. Aceasta datorita amanarii scumpirii utilitatilor, precum si cresterii investitiilor si a consumului. Astfel, potrivit calendarului elaborat de Guvern si agreat de banca centrala, pana la finele acestui an nu ne vom confrunta cu nicio scumpire la gazele naturale, energia termica sau electrica.
Sa nu uitam insa ca exista un calendar de ajustare a preturilor utilitatilor convenit intre Guvernul Romaniei si Uniunea Europeana. Autoritatile noastre vor fi obligate sa tina cont de acest calendar si vor scumpi utilitatile anul viitor. Cu cat? Atat cat trebuie, astfel incat sa se compenseze amanarile din acest an.
Reamintim ca pentru acest an BNR a stabilit o rata a inflatiei de 5%, plus sau minus un punct procentual. Dar ca urmare a evolutiei favorabile in cazul preturilor alimentelor in perioada de vara, nivelul inflatiei a scazut mult sub nivelul asteptarilor BNR. Spre exemplu, in august s-a inregistrat chiar o deflatie de 0,07%.
In ceea ce priveste previziunile pentru anul viitor, viceguvernatorul BNR estimeaza ca inflatia s-ar putea incadra in intervalul tintit de BNR de 3-5%.

Consumul si investitiile sporesc economia

ßi in cazul previziunilor privind cresterea economica, Popa considera ca nivelul de 6,7% estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) va fi depasit. ßi asta datorita ritmului alert de crestere a consumului si avansului investitiilor.
Estimarile privind economia romaneasca sunt si in sensul unor evolutii negative. Spre exemplu, deficitul de cont curent din acest an va atinge un nivel de 9-10% din PIB, peste valoarea de 8,7% de anul trecut, dupa cum anticipeaza viceguvernatorul BNR. (Madalina Haranita)