Preturile bunurilor si serviciilor de consum au crescut cu 0,2% in ianuarie 2007 fata de decembrie 2006, a informat ieri Institutul National de Statistica (INS). Astfel, rata anuala a inflatiei a cazut la 4% in ianuarie. Indicele de crestere a preturilor a fost temperat de scaderea cu 1% a preturilor marfurilor nealimentare, care a compensat scumpirea alimentelor si a serviciilor, se arata in comunicatul INS.
"La cresterea cu 0,2% a preturilor de consum in ianuarie 2007 fata de decembrie 2006 au contribuit marfurile alimentare cu +0,1 puncte procentuale, marfurile ne-alimentare cu -0,1 puncte procentuale si serviciile cu +0,2 puncte procentuale", mai reiese din comunicat.
Modificarea cu 0,3% a preturilor la marfurile alimentare s-a datorat in principal cresterii preturilor la legume si conserve de legume (+2,4%), fructe si conserve din fructe (+1,1%), lapte si produse lactate (+0,5%), produse de morarit si panificatie (+0,5%). Scaderi ale preturilor s-au inregistrat la oua (-7,82%) si carne de porcine (-0,7%).
Preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,2%, in principal datorita diminuarii preturilor la gaze cu -3,5%, la medicamente cu -1,8%, la alte articole medicale cu -1,7% si combustibili, care s-au ieftinit cu -0,8%. Au fost insa si scumpiri, tutunul, tigarile si energia termica avand fiecare preturi cu +1,9% mai mari.
Cresterea cu 1,4% a tarifelor serviciilor s-a datorat in principal majorarii tarifelor primelor de asigurare auto, apa, canal, salubritate (+2,9%), transport urban (+0,8%), posta si telecomunicatii (0,3%).
Comparand ponderile utilizate in anul anterior cu cele curente, se observa o diminuare a ponderii marfurilor alimentare concomitent cu cresteri usoare la marfurile nealimentare si servicii, se mai arata in comunicatul INS. (M.H.)