Rata inflatiei a sarit in luna aprilie la 1,9%, maximul lunar incepind din septembrie 2003 si readucind cresterea anualizata a preturilor de consum (aprilie 2004-aprilie 2005) peste pragul de 10%, au declarat surse oficiale. Curba ascendenta a inflatiei a fost partial anticipata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), intrucit in luna aprilie au fost operate majorari la preturile administrate si s-a aplicat in avans programul de crestere a accizelor, stabilit initial pentru jumatatea anului. Cu toate acestea, cele mai pesimiste previziuni ale analistilor situau rata inflatiei din aprilie cu cel putin jumatate de punct procentual sub cifra atinsa, nivelul regasit cel mai des in estimari fiind de 1,2%.
Cu toate acestea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca rata inflatiei poate atinge in 2005 nivelul de 7%. Acesta a precizat ca, din rata inflatiei, 4,2 - 4,5% reprezinta cresterea preturilor in urma majorarii accizelor la unele produse de la 1 aprilie. Aprilie a reprezentat, in opinia guvernatorului, un prag, in urma liberalizarii aproape totale a contului curent, precum si a majorarii accizelor de la 1 aprilie. Guvernatorul a precizat ca, daca la carburanti, tutun si alcool, preturile au atins un nivel apropiat de cel din Uniunea Europeana, se vor mai produce cresteri de preturi la gazele naturale, energia electrica si termica. "Daca ne vom alinia la preturi in ceea ce priveste produsele energetice, in aprilie am constatat o crestere apropiata de zero la produsele alimentare ", a subliniat Mugur Isarescu.
Pentru 2006, guvernatorul BNR a spus ca se asteapta o rata a inflatiei de 5%, chiar 4%, pentru a se mentine nivelul inflatiei stabilit in acest an, asta in conditiile in care Romania si-a propus un calendar de aliniere alert pina la 1 ianuarie 2007, care va afecta in perioada urmatoare preturile gazelor naturale, a energiei termice si electrice.
Mugur Isarescu nu a exclus o scadere a preturilor in a doua jumatate a anului, cel mai probabil in luna august.