Industria textila in sistem lohn pentru pietele externe reprezinta de multi ani una dintre cele mai de succes afaceri din Romania. Specialistii spun insa ca in primii ani dupa aderare, multe IMM-uri din domeniu vor da faliment din cauza cresterii costurilor fortei de munca.
In primii ani dupa integrarea in UE, o treime din companiile din industria textila care lucreaza in sistem lohn pentru pietele externe vor da faliment sau se vor orienta catre alte activitati, apreciaza analistii din piata. Acest lucru se va intampla din cauza necesitatii cresterii salariilor, care la ora actuala reprezinta 70-75% din costurile unei firme care activeaza in acest domeniu. Potrivit statisticilor, in prezent, in Romania exista aproximativ 1.200 de societati care lucreaza cu preponderenta in sistemul lohn. De asemenea, un studiu realizat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) releva faptul ca jumatate din exportul realizat de firmele de acest tip se face in sistem lohn, ceea ce inseamna ca multe dintre IMM-uri sunt infiintate tocmai pentru a face exporturi in acest sens. Acest lucru inseamna ca sunt puternic dependente de partenerul extern in ceea ce priveste exportul, se arata in raportul ANIMMC privind activitatea de export a IMM-urilor in perioada 2002-2005. In prezent, exporturile IMM-urilor din industria textila sunt aproape in totalitate in sistem lohn, acest sector avand cea mai mare contributie la volumul total al exportului in sistem lohn realizat de firmele mici si mijlocii. Specialistii estimeaza ca la un moment dat costurile fortei de munca vor creste de la 100-150 de euro la peste 200 de euro, astfel incat costurile totale ale unei firme cu forta de munca se vor tripla. Pentru companiile care lucreaza lohn, in jur de 70-75% din costuri sunt legate de forta de munca. De asemenea, profitul unei companii care lucreaza in sistem lohn variaza, in medie, intre 7% si 15%.
Rentabilitatea afacerii lohn va scadea treptat
In momentul in care costurile fortei de munca vor creste, profiturile vor fi mai mici, ceea ce va face aceste afaceri neatractive, mai apreciaza specialistii.
De aceeasi parere este si Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), care spune ca interesul pentru acest gen de afacere va scadea treptat. "O parte din IMM-uri vor rezista pana la salarii minime de 250-300 de euro. Salariile nu vor creste asa de repede, asa ca va mai trece o perioada pana la faliment sau reorientarea spre alte afaceri. In timp insa vor scadea profiturile patronilor din acest domeniu prin cresterea salariilor. Nu se vor mai face investitii si afacerea nu va mai fi asa tentanta din cauza ca profiturile vor fi mai mici. Vor deveni tentante pietele fortei de munca din statele care raman in afara spatiului comunitar: Moldova, Ucraina etc.", a spus Cristea. O parte din patroni sunt si ei de parere ca afacerea nu va mai fi asa de profitabila pe viitor. "Nu toti patronii vor avea forta financiara sa reziste pe piata, in conditiile in care vor creste costurile fortei de munca. O parte vor rezista, alta parte nu. Probabil ca vor face importuri sau isi vor deschide filiale in Republica Moldova, unde forta de munca este mai ieftina", a spus Marian Radu, asociat la o firma de confectii. Alti patroni isi fac griji mai degraba pentru perioada actuala, cand forta de munca autohtona emigreaza. "Nu va fi o problema pe termen scurt cu cresterea salariilor. Ne confruntam deja cu lipsa fortei de munca. Nu se prea mai gaseste, pentru ca emigreaza. Decat sa lucreze aici, mai bine pleaca la cules de capsuni in Spania sau la munca in Italia", a afirmat Georg Bergmann, patron al unei fabrici de confectii.
Aderarea la UE nu va aduce insa probleme in acest sector pentru toate companiile, sunt de parere analistii din piata. Marele avantaj il reprezinta ieftinirea importurilor, taxele vamale urmand sa se reduca de la 18 la 6% in 2007. De asemenea, se apreciaza ca aderarea tarii noastre la UE va avea efecte benefice si asupra statelor care vor ramane in afara spatiului comunitar si care importa din Romania.
Exporturi de 2,7 miliarde de euro
Anul trecut, valoarea exporturilor pe piata confectiilor s-a ridicat la 2,7 miliarde de euro. Din acest punct de vedere, Romania este primul exportator de confectii catre UE din Europa de Est si a treia exportatoare de confectii tesute catre UE, cu o cota de piata de 19%.
Reorientare spre piata interna
Patronii din industria de profil vor sa se reorienteze catre piata interna. 65% dintre fabrici vor sa-si creasca productia, 58% intentioneaza sa lucreze la calitatea produselor, iar 40% dintre companii vor sa creasca vanzarile pe piata autohtona.