Româncele care lucreaza în Italia pot primi o indemnizatie de maternitate pentru perioada de absenta obligatorie, de cinci luni, egala cu 80% din salariu, doar daca aveau înainte de nastere un raport de munca în derulare pe baza caruia erau retribuite, potrivit datelor publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).Pentru a primi acest drept, lucratoarele care acorda asistenta familiala (menajere, îngrijitoare) trebuie sa fi contribuit la sistemul de protectie sociala cel putin un an în ultimii doi ani înainte de perioada de absenta obligatorie sau cel putin sase luni în anul precedent, în timp ce angajatele din sectorul agricol trebuie sa fi lucrat cel putin 51 de zile în anul precedent perioadei de absenta obligatorie, informeaza ANOFM, preluând date de la Ambasada României în Italia. Lucratoarele liber profesioniste trebuie sa fie înscrise pe listele artizanilor, comerciantilor sau cultivatorilor directi înainte de perioada de acordare a indemnizatiei de maternitate si sa fi platit contributiile corespunzatoare. 
Banii trebuie ceruti în cel mult sase luni
de la nastere Indemnizatia de maternitate pentru absenta obligatorie se acorda salariatelor care trebuie sa stea acasa obligatoriu doua luni înainte de data presupusa a nasterii si trei luni dupa data efectiva a nasterii, dar si celor care desfasoara activitati lucrative obositoare sau periculoase (si nu li se pot încredinta alte sarcini de seviciu). Viitoarele mame care sufera de unele boli primesc indemnizatie, chiar daca ramân la domiciliu mai mult de doua luni înainte de data presupusa a nasterii si pâna la a saptea luna dupa nastere, în baza autorizarii Inspectiei Muncii. Pot primi indemnizatie de maternitate salariatele în cazul în care copilul s-a nascut mort sau a decedat dupa nastere ori daca a avut loc o întrerupere a sarcinii în primele 180 de zile de sarcina.Pentru absenta facultativa (concediu parental), indemnizatia de maternitate se acorda ambilor parinti pentru maximum 11 luni, ce pot fi repartizate în primii opt ani ai copilului. Aceleasi drepturi le au si parintii adoptivi. Indemnizatia de maternitate în perioada de absenta facultativa este egala cu 30% din salariu. Indemnizatia de maternitate este platita în general de angajator, care apoi primeste respectivele sume de la stat.
Mamele rezidente, inclusiv somere, cetateni italieni, comunitari sau extracomunitari care au carte de sedere, primesc indemnizatia direct de la stat pentru fiecare copil biologic sau adoptat. În 2008, indemnizatia este de 1.844 de euro. Suma este acordata în cuantum întreg celor care nu au dreptul la nici o prestatie sau în cuantum fractionar celor care primesc deja o indemnizatie mai mica decât aceasta suma. Pentru a o obtine trebuie prezentata o cerere catre institutia de protectie sociala în termen de sase luni de la nasterea copilului sau de la adoptie, altfel dreptul se pierde.