Craiova va avea primul incubator de afaceri în "ograda" Parcului Industrial, cu fonduri de la Uniunea Europeana. Constructia începe luni, iar firma câstigatoare are majoritatea lucrarilor contractate cu statul. Firmele mici aflate la început de drum si care îsi desfasoara activitatea în domeniul productiei si în sectorul de servicii se vor putea îngramadi sa ocupe un spatiu în viitorul incubator de afaceri, prima structura de acest gen care apare în Craiova. Un proiect cu finantare PHARE a fost câstigat de Consiliul Judetean Dolj, iar autoritatile au OK-ul de la superiorii de la centru sa demareze lucrarile. Proiectul, în valoare totala de 5,8 milioane de euro (din care fonduri PHARE - 3,9 milioane de euro, cofinantare publica nationala - 1,3 milioane de euro, iar restul din alte surse, potrivit datelor furnizate de Parcul Industrial Craiova) are drept scopuri reabilitarea infrastructurii de afaceri din Parcul Industrial si crearea unui incubator de afaceri în aceeasi incinta. "A fost deja emis ordinul de începere a lucrarilor, iar de luni vor demara", a precizat administratorul Parcului Industrial Craiova, Marin Nicoli. Câstigatoare a licitatiei a fost desemnata firma Alco Plus SA Braila, având ca antreprenori SC Integral SA Buzau si SC Valve International SA Braila. Firma câstigatoare este cunoscuta autoritatilor doljene pentru ca are numeroase lucrari în judet. Majoritatea afacerilor Alco Plus sunt cu statul. Potrivit site-ului companiei, aceasta a executat lucrari de reabilitare a 40 de scoli din Dolj, cu fonduri de la autoritatile locale, alte scoli din Dolj si Olt - pe programul finantat de Banca Mondiala. Firma lucreaza actualmente la reteaua de canalizare din Calafat si construieste în Craiova locuinte pentru tineri (în regim de închiriere).
Celule de incubare Companiile mici sunt acceptate în incubatorul de afaceri numai pentru doi ani, timp suficient pentru a se dezvolta si a se extinde, sustin oficialii de la Parcul Industrial. Noua cladire care va adaposti incubatorul de afaceri va avea 17 "celule de incubare, dintre care zece pentru firme mici si restul pentru societati care vor avea activitate mai mare".  
Intra cine poate Pentru o societate comerciala din categoria microîntreprinderilor sau a IMM-urilor, costurile cele mai mari ale afacerii sunt cele legate de spatiul de productie, de utilaje si de utilitati. Un incubator de afaceri înseamna ca firma care "locuieste" temporar acolo va beneficia de o chirie modica, la tarife sub cele ale pietei, precum si de servicii de contabilitate gratuite în primele trei luni. "Nu spatiul în sine este important, ci faptul ca se poate dezvolta bine managementul afacerii", a spus Nicoli.
Proiectul PHARE amintit presupune si construirea unei retele de electricitate de putere mare, pentru uz industrial, reabilitarea infrastructurii rutiere din parc, precum si refacerea pavilionului administrativ. De asemenea, vor fi construite o parcare pentru 110 autoturisme si una de sapte locuri pentru tirurile care asteapta sa intre la firmele din Parcul Industrial Craiova.