Pentru ca firmele mici si in mod special cele aflate la inceput fac cu greu fata concurentei, dezvoltarii acestora ar trebui sa i se dea mai multa importanta.
De altfel, cea mai mare parte a noilor locuri de munca provine din noile firme si intreprinderi mici (pana la 49 de salariati inclusiv) aflate in faza de „dezvoltare“, ce se specializeaza in dezvoltarea de noi produse si servicii. Intreprinderile noi si cele mici sunt vitale pentru o economie sanatoasa, de exemplu in statele membre UE, la un numar de 500.000 de intreprinderi nou-infiintate, maximum 100.000 vor supravietui, asigurand locuri de munca si platind taxe pentru comunitatea locala. Intreprinderile mici si cele nou-infiintate sunt o realitate a economiei globale, in care flexibilitatea si creativitatea individuala joaca un rol mult mai mare decat in secolul trecut. Astfel de actiuni care se concentreaza pe intarirea capacitatii de dezvoltare a intreprinderilor start-up si a celor mici sunt cele mai importante.
Primele stadii de viata ale unei intreprinderi start-up sunt cele mai dificile. Procesul de administrare a cresterii, dezvoltarii noilor abilitati in domenii, cum ar fi contabilitatea, reglementarea afacerii si marketingul, reprezinta provocari considerabile pentru antreprenori, care se pot confrunta cu un esec in primii ani de functionare. Cea mai frecventa cauza a esecului intreprinderilor start-up este lipsa suportului financiar, deoarece intreprinderile mici de obicei trebuie sa functioneze pe piata pe baza propriilor resurse, fara a beneficia de sustinere financiara care sa le ajute sa faca fata presiunilor mediului concurential.
In tarile aflate in perioada de tranzitie, procedurile legale si cele de inregistrare, ca si lipsa serviciilor-suport pentru intreprinderi, fac ca primii ani de viata ai acestora sa prezinte un grad de dificultate ridicat.
Analizele efectuate indica faptul ca acesta este un domeniu in care autoritatile locale si autoritatile guvernamentale pot asigura valoare adaugata ridicata. Suportul acordat intreprinderilor mici si celor nou infiintate in aceasta perioada prin intermediul incubatoarelor de afaceri sau al unor spatii de lucru special amenajate reprezinta o facilitate majora pentru a sustine crearea de noi locuri de munca si dezvoltarea economica. Procesul de incubare este un proces de dezvoltare sociala, economica si antreprenoriala, de natura privata si publica. Are ca scop descoperirea noilor idei de afaceri sau a firmelor aflate in faze initiale de dezvoltare „start-up“ sau „seed companies“ (elaborat printr-un program comprehensiv de sustinere a afacerilor), ajutand astfel la accelerarea procesului de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii.