Senatorul Sorin Bota, vicepresedinte al Comisiei de Buget Finante din Senat,ii acuza pe incompetentii din PDL care franeaza tot ceea ce inseamna fonduri europene.
In recenta misiune a FMI si a Comisiei Europene privind acordul cu Romania, se discuta doar conditionalitati legate de reducerea salariilor, restructurarea companiilor de stat, introducerea managementului privat (adica transferul spagii sa se faca prin facturare in strainatate), si nu se discuta despre retehnologizarea acestor companii, despre reducerea cheltuielilor de capital, care se fac, dupa cum se stie, in interesul clientelei si in nici un caz in interesul companiilor respective. Nu se discuta deloc despre aceste masuri cu caracter adevarat economic, care sa duca la rentabilizarea companiilor. De exemplu, companiile CFR Marfa si Tarom, care la inceputul anului 2001 erau pe pierdere, la finalul mandatului guvernului PSD, in 2004, erau pe profit, chiar cu potential mare de privatizare, iar azi nu stim daca FMI insista sau Guvernul ascuns sub fusta FMI-ului incearca cu disperare sa inceapa un proces de privatizare a unor companii aduse in mod voit in prag de faliment.
Consider ca FMI ar trebui sa impuna alte conditii si aceste companii sa redevina profitabile, asa cum am reusit noi in guvernarea 2001 - 2004 sa le facem. Oricum, vom reusi incepand cu 2012, cand vom prelua guvernarea.
De asemenea, FMI ar trebui sa chestioneze Guvernul cu privire la absorbtia fondurilor europene, care este lasata pe mana unor incompetenti in toate structurile centrale, dar mai ales in cele teritoriale care gestioneaza fonduri europene. Incompetentii din PDL nu fac altceva decat sa intarzie, sa franeze tot ceea ce inseamna fonduri europene, dovada fiind exceptionalul procent de 3% la care am ajuns dupa doi ani de masuri de accelerare.