Un recent act normativ al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) inaspreste sanctiunile pentru toti operatorii de pe piata de profil. Cea mai drastica sanctiune, inchisoare de la trei luni la trei ani sau amenda penala, de la 200 milioane la 1 miliard lei vechi, este prevazuta pentru practicarea asigurarilor fara aprobarea CSA.
De asemenea, in functie de fapta savarsita de catre un asigurator sau un reasigurator, fata de prevederile Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor, amenda aplicata de CSA poate merge pana la 1% din capitalul social sau chiar i se poate suspenda, partial sau total, activitatea. Mai mult, toate sanctiunile aplicate vor fi publicate in "Monitorul Oficial", ceea ce poate avea consecinte nefaste asupra imaginii firmelor in cauza.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a reusit sa definitiveze mai multe acte normative, destinate sa faca si mai multa ordine pe piata specifica domeniului. Una dintre noile reglementari, Norma din 23/06/2006 privind gradualizarea masurilor sanctionatorii, prevede ca desfasurarea de activitati de asigurare, in sau din Romania, fara autorizarea CSA, precum si desfasurarea de astfel de activitati, fara a fi inscris in Registrul asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor in asigurari si/sau in reasigurari, este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 200 milioane lei vechi la un miliard de lei vechi. Legea 32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor prevede o serie intreaga de fapte pentru care o companie, un broker sau orice persoana implicata intr-o astfel de activitate poate fi sanctionata, gradual, de la avertisment scris, pana, la o sanctiune penala, fie cu inchisoare, fie in bani. Dar, in opinia noastra, la fel de grave pentru o companie sau un broker sunt si alte doua tipologii de sanctiuni, adica retragerea autorizatiei si interzicerea temporara sau definitiva a exercitarii activitatii de asigurare, atat pentru companii, cat si pentru brokeri. Totusi, actul normativ prevede ca masurile sanctionatorii se vor aplica fie gradual, tinandu-se seama de unul sau mai multe elemente, printre care se numara interesul asiguratilor, urmarea produsa de fapta asupra stabilitatii activitatii de asigurare in Romania, gradul de pericol social al faptei savarsite, imprejurarile in care a fost savarsita fapta sau scopul urmarit.
CSA poate decide revocarea sau modificarea sanctiunii
Luarea in considerare a circumstantelor savarsirii faptei si conduita faptuitorului vor fi analizate pe baza unor criterii clare, printre acestea numarandu-se profilul de risc al asiguratorului daca fapta incalca normele privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism prin intermediul pietei asigurarilor. De asemenea, daca o persoana a savarsit in mod repetat anumite fapte sau a mai avut contraventii, urmatoarea sanctiune va fi gradual majorata, dupa caz, pana la limita maxima prevazuta de lege.
Noul act normativ prevede si limitele minime si maxime ale amenzii contraventionale aplicabile. Pentru asiguratori sau reasiguratori, acestea pot merge de la 0,5% pana la 1% din capitalul social, pentru intermediarii in asigurari si/sau in reasigurari, cu forma juridica de societate pe actiuni, de la 3% la 6% din capitalul social, in timp ce pentru brokerii de asigurare si/sau de reasigurare, cu forma juridica de societate cu raspundere limitata, de la 10% pana la 20% din capitalul social. Totusi, in cazul in care, prin aplicarea acestor amenzi, se depaseste limita maxima prevazuta pentru amenzi in legea-cadru care reglementeaza regimul juridic al contraventiilor, se vor aplica reglementarile acesteia din urma. Sunt prevazute, amanuntit, toate tipologiile de amenzi si pentru alte entitati implicate in procesul de asigurare si reasigurare, inclusiv pentru membrii consiliilor de administratie ale companiilor. Deosebit de interesant este faptul ca din aceste amenzi 50% raman la bugetul CSA, restul mergand la bugetul de stat, iar CSA poate oricand sa decida modificarea sau revocarea oricaror masuri dispuse, daca constata ca acestea nu mai sunt necesare. Dupa cum era si normal, cel mai dur este pedepsita fapta de a practica activitate de asigurare sau reasigurare fara a avea autorizatie in acest sens din partea CSA, fapta considerata acum infractiune, pedepsele fiind cele precizate anterior.