DeCeNews.ro : De ce ar vrea Basescu sa inchida OTV (Autor: Val Valcu)

Inchiderea OTV este un act de cenzura, inutil si tampit, ca orice act al unui cenzor. Nu exista argument mai bun pentru desfiintarea unei institutii anacronice, cum este CNA. Aparut intr-o perioada cand a avea o televiziune era un capat de tara, astazi, cand internetul face posibila difuzarea unor emisiuni dintr-un lap-top, nu ai decat doua variante pentru CNA. Fie se consacra si o institutie care sa cenzureze net-ul, asa cum sunt in China si tarile fundamentaliste, fie se desfiinteaza controlul politic al televiziunilor "clasice".
Organizatiile birocratice traiesc mult dupa ce dispar problemele pentru care au fost create. In anii de inceput ai epocii TV, forta unui post era imensa, fiindca erau putine televiziuni. Unele tari, in care statul a detinut ani buni monopolul in domeniu, au infiintat institutii de tip CNA, ca sa nu-si iasa din mana dupa aparitia posturilor private. Nisarea si mai ales intrarea in era digitala au facut ca aceste mecanisme de control sa-si piarda importanta. Birocratii care populeaza CNA-urile vor gasi argumente care sa demonstreze cum fac ei bine publicului cu forta. Pe salarii grase, de ministru, ca doar nu pe degeaba.
In Romania, la amagirea publicului se adauga fidelitatea fata de partid, un argument chiar mai important decat primul, fiindca numirile si finantarile sunt facute de Putere, nu de mase.
Bine ca si politicenii sunt pacaliti de CNA. Cat l-a ajutat Narcisa Iorga pe Traian Basescu? Sau Ioan Onisei pe Emil Boc? Au amendat niste televiziuni care criticau regimul basist, e drept. Si face asta mai popular PDL?
In cazul OTV, e tot un fel de teapa. Odata ca inchiderea oricarui post de televiziune, a oricarui ziar sau site este o pierdere pentru libertatea de exprimare. Calitatea programelor nu are a face. Si daca Dan Diaconescu difuza TVR Cultural pe frecventa OTV, putea cineva sa oblige publicul sau sa se uite?
Cei care se bucura azi ca va fi inchis OTV, fiindca nu le place, vor tipa maine ca li se suprima postul preferat, dar n-o sa-i auda nimeni, daca toate posturile vor fi controlate de sus.
Pe de alta parte, sanctionarea OTV are efecte perverse. Dan Diaconescu se va muta pe DDTV. Nici macar nu poti sa-i distrugi tribuna electorala. Iar victimizarea ii va face pe multi sa se intoarca, de la Capatos, la DanDiaconescuDirect. Practic, inchiderea OTV ar fi "dovada" ca regimul Basescu sponsorizeaza in taina PPDD.