Incetarea activitatii Rafinariei Arpechim, care asigura jumatate din productia de carburanti a Petrom, va avea consecinte dramatice asupra economiei romanesti. Spre exemplu, preturile carburantilor vor creste cu cel mult zece procente, potrivit unor surse din Rompetrol. Si asta pentru ca celelalte rafinarii vor trebui sa produca mai mult pentru a suplini cantitatea de carburanti livrata de Arpechim.
In consecinta, companiile din domeniu vor majora pretul carburantilor la pompa, pentru a-si acoperi cheltuielile generate de productia suplimentara. Activitatea de la Arpechim va fi reluata insa integral sau partial in cel mult doua saptamani, sustin sursele din cadrul companiei concurente.
Acestea considera ca prin suspendarea autorizatiei Rafinariei Arpechim, autoritatile de mediu au vrut sa traga un semnal de alarma pentru ceea ce se intampla in rafinariile din tara, aratand ca ar trebui sa se foloseasca tehnologii mai putin poluante, ca cele de biodiesel. Rafinaria de la Arpechim nu este insa un caz singular, sursele din Rompetrol aratand ca si cele de la Copsa Mica si Baia Mare se confrunta cu probleme de mediu.

Activitatea Oltchim, afectata grav

Inchiderea Rafinariei Arpechim va afecta cel mai mult activitatea combinatului Oltchim, al carui principal furnizor de materii prime este. Astfel, mai mult de jumatate din activitatea combinatului va fi inchisa, iar pierderile vor ajunge la 30 de milioane de euro pe luna, dupa cum a declarat directorul general al Oltchim, Costantin Roibu, citat de NewsIn.
El a mai aratat ca reducerea activitatilor Oltchim va afecta si furnizorii sai CET Govora si exploatarea miniera de sare si calciu.
Roibu a mai spus ca, in toate tarile europene, autoritatile de mediu reanalizeaza termenele date companiilor pentru indeplinirea cerintelor si se feresc sa ia decizii radicale pentru a nu afecta economia.
Reamintim ca autorizatia de mediu a Rafinariei Arpechim din Pitesti a fost suspendata luni, fapt ce a atras dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pana la sase luni. Petrom a anuntat insa ca va ataca decizia autoritatii de mediu de suspendare a autorizatiei.