Lichidatorul falimentarei Tufon SA incearca in plina criza imobiliara sa vanda activele societatii, evaluate la 19,1 milioane de euro. O societate din Bucuresti specializata in afaceri imobiliare ar oferi 12 milioane de euro pe patrimoniu, dar suma nu este deocamdata confirmata oficial. Creditorii au de recuperat de la societatea patronata de Constantin Dalgoci 9,6 milioa-ne de euro.

Ttivele falimentarei Tufon SA Craiova - cea mai mare turnatorie din Oltenia - sunt din nou vanate de oamenii de afaceri, pentru potentialul de valorificare pe care il ofera. Pavilionul administrativ, laboratorul si cei 90.000 de metri patrati de teren intravilan din patrimoniul societatii au fost evaluate la 19,1 milioane de euro, dar pretul piperat in plina criza imobiliara a tinut pana acum investitorii deoparte. "S-au prezentat foarte multe delegatii carora le-a fost prezentat activul si cu care au fost discutate in amanunt atat facilitatile pe care acesta le ofera, cat si inconvenientele lui. Cele mai multe delegatii au fost reprezentate de furnizori Ford - fabricanti de subansamble din industria auto - care insa nu au facut nici o oferta, pentru activitatea industriala pretul terenului fiind prea scump", sustine Florin Saftoiu, reprezentantul AMT Servicii Insolventa, lichidatorul Tufon SA. Creditorii au de recuperat de la Tufon SA creante a caror valoare se ridica la 9,66 milioane de euro, cu tot cu cheltuielile de procedura.

Avrig 35 SRL - specializata in afaceri imobiliare

Situatia parea blocata, mai ales ca Ministerul Finantelor (MF), care detinea prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) 82% din totalul creantelor, tinea la pretul de evaluare. În ultimele luni, lichidatorul a primit doua oferte tentante fata de valoarea masei credale, din partea SC Lucky House 2000 SRL Bucuresti - 15 milioane de euro (oferta retrasa in prezent) si SC Avrig 35 SRL Bucuresti - 12 milioane de euro (oferta inca valabila, dupa spusele lichidatorului). Avrig 35 SRL Bucuresti este o societate care are ca unic actionar Central Eastern European Estate Shareholdings BV Olanda si ca administrator pe romano-americanul Hergan Alexander Etienne - trader si fost presedinte onorific al Bursei Financiare si de Marfuri din Sibiu. Firma are ca obiect principal de activitate "cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii", iar de pe site-ul ei aflam ca are in desfasurare mai multe proiecte imobiliare, cum ar fi Charles de Gaulle Plaza - Bucuresti, Iris Shopping Center Titan, Avrig Business Center, Lafarge Headqaurters, The Canadian Embassy, Iris Shopping Center Pitesti, Zalau Business Center, Bucarest Tower Center, Eminescu Residential Tower, precum si mai multe "business centers" in Brasov, Alba Iulia, Buzau, Calarasi, Sf. Gheorghe, Targoviste, Craiova, Galati, Deva Slobozia, Baia Mare etc. Cele mai multe dintre acestea sunt sedii ale Raiffeissen Bank. Cat despre SRL-ul olandez care patroneaza societatea Avrig 35, jurnalistul de investigatii Stefan Candea sustine ca functioneaza la o adresa la care isi mai au sediile alte 12 firme, toate detinute de diferite societati offshore din Cipru cu afaceri in Romania, reprezentand diferite grupuri de investitii autohtone sau straine. Tot aici ar avea sediul, conform sursei citate, Energon Holding Delft BV, actionarul majoritar al Energon Get Gas & Emissions Trading SRL - firma la care a fost asociat la inceput si Alin Ardelean, fiul celebrului Virgil Ardelean "Vulpea", fostul sef al DGIPI. În prezent, singurul actionar roman este Rares Criste (1%). Încercarile noastre de a afla daca oferta Avrig 35 SRL mai este valabila s-au lovit de reticenta reprezentantilor firmei, care doresc discretie. "Domnul director nu este in tara. Puteti lasa un mesaj pe e-mail si veti fi contactat cand se intoarce", ne raspunde o voce feminina, care spune ca tine locul secretarei. Am trimis mesajul pe e-mail si am ramas cu el trimis.

Dalgoci, optimist in legatura cu vanzarea

La sedinta Adunarii Creditorilor Tufon SA, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, ANAF ar fi fost de acord ca activul Tufon sa fie vandut in bloc la pretul pietei, daca nu se gasesc ofertanti la pretul de evaluare. "Reprezentantii fiscului doljean au primit mandat sa accepte un pret de vanzare diminuat cu 5% in prima faza, dupa care se va vinde la pretul pietei", a precizat Florin Saftoiu, reprezentantul lichidatorului. Pe de alta parte, intr-un raspuns oficial pe care l-a remis GdS, ANAF sustine ca adresa inaintata de Avrig 35 SRL trebuie clarificata din punct de vedere juridic. "Adresa nu mentioneaza nici un pret, ci SC Avrig 35 SRL a mentionat ca intentia de achizitionare este conditionata de efectuarea unei verificari din punct de vedere legal si financiar si a obtinerii unui rezultat satisfacator, in sensul ca nu sunt identificate alte riscuri de nici un fel legate de societate, bunurile mobile si imobile aflate in patrimoniul societatii, procedura falimentului etc.; Avrig 35 SRL a mentionat ca acest document nu reprezinta, din punct de vedere juridic, un angajament ferm. Fata de situatia prezenta, apreciem ca se impune clarificarea naturii juridice a adresei trimise de SC Avrig 35 SRL, (oferta ferma de cumparare sau scrisoare de intentie) si care este valoarea pentru care isi manifesta intentia de cumparare, deoarece lichidatorul vehiculeaza un pret care nu este mentionat in aceasta adresa", se arata in raspunsul ANAF. Interesant este ca Tufon SA este administrata fiscal de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, dar valorificarea activelor trebuie sa aiba avizul directiei juridice a ANAF. "Printr-un ordin intern din 2008, orice decizie in privinta unor creante mai mari de zece milioane de lei trebuie avizata de ANAF", a declarat Cristina Guranoiu, sefa compartimentului juridic al DGFP Dolj. Ca si cum ANAF nu ar avea incredere ca oamenii sai din teritoriu ii vor reprezenta corect interesele. În fine, trebuie spus ca omul de afaceri Constantin Dalgoci, cel care controleaza firmele actionare majoritar la Tufon SA, este foarte optimist in legatura cu aceasta vanzare. "Avem aceasta oferta de 12 milioane de euro si cred ca in cele din urma toata lumea - creditori si actionari - isi vor lua banii. Din cate stiu, chiar si compania Ford pregateste o oferta in acest sens. Pana in luna aprilie, activele se vor vinde", sustine Dalgoci. Testa afirma ca Avrig 35 SRL intentioneaza sa transforme locatia intr-un parc industrial pentru furnizorii de subansamble ai Ford. Nici reprezentantii Avrig 35 SRL si nici cei ai Ford nu au putut fi contactati deocamdata pentru a confirma aceasta ipoteza.