Presedintele Traian Basescu a anuntat luni seara, în cadrul unei emisiuni televizate, ca majorarile de pensii dispuse de parlament în toamna anului 2007 si mai apoi din octombrie 2008 au dus la incapacitatea Fondului de pensii de a acoperi cheltuielile. Prin urmare, în 2009 ar fi nevoie de 1,3 miliarde de euro din bugetul de stat pentru acoperirea deficitului. Basescu a spus ca a fost de acord cu majorarile de pensii din toamna anului trecut, promulgând legea numai dupa ce guvernul a sustinut ca ar fi bani pentru acoperirea acestor fonduri. În privinta majorarii pensiilor operate toamna aceasta, seful statului a spus ca si daca nu ar fi fost de acord, nu are la dispozitie decât retrimiterea legii la parlament, care, asa cum a formulat seful statului, „s-ar fi întors la fel“. 
Guvernul se justifica Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, l-a contrazis însa ieri pe seful statului, sustinând ca banii necesari majorarii pensiilor au fost prevazuti în buget si nu exista riscul legat de intrarea în incapacitate de plata.Mariana Câmpeanu a mai spus ca suma de aproape un miliard de lei, alocata Ministerului Muncii la rectificarea bugetara pentru plata pensiilor si ajutoarelor sociale, era prevazuta în bugetul de stat pe anul 2008.La rândul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri, la începutul sedintei de guvern, ca „situatia e sub control“ si ca „nu se pune problema incapacitatii de plata“. Seful guvernului a mai spus ca în anumite perioade pot sa apara unele deficite pe bugetul de pensii si ca acestea nu sunt acoperite integral din contributii nici în tarile Uniunii Europene. Seful executivului a dat exemplul Belgiei, care contribuie din bugetul de stat cu 50% din fondul de pensii, Cehia - cu 58%, Germania - cu 20%, Danemarca - 10%.
În octombrie, România avea 5,526 milioane de pensionari, iar pensia medie era de 621 de lei, potrivit datelor ministerului de resort.