Puterea informeaza: Pasajul de la Piata Presei, gata in 18 luni
Primaria Capitalei a finalizat procedura de atribuire a lucrarilor de constructie a noului pasaj subteran de la Piata Presei Libere.
Contractul, finantat de la bugetul local, in valoare de 60,4 milioane de lei fara TVA, a fost atribuit, la data de 8 august, unui consortiu format din firmele Apolodor Demolari SRL, Eurovia Construct International, Tehcon & Edilitare si Infrastructura SRL si SC Consitrans SRL. Licitatia publica a fost validata, ieri, de catre juristii municipalitatii.
Potrivit caietului de sarcini, lucrarile la Pasajul Piata Presei Libere vor dura un an si jumatate, antreprenorii trebuind sa realizeze rampe in suprafata de 2.540 de metri patrati, carosabil in suprafata de 26.500 de metri patrati, 8.000 metri patrati de trotuare (din care 2.400 mp reprezentand piste pentru biciclisti). La acestea se adauga spatiile verzi, in suprafata de 7.200 mp, patru statii RATB, in suprafata totala de 300 mp, dar si tuneluri rutiere subterane in lungime totala de 320 metri.
Proiect aprobat de doi ani
Proiectul pasajului a fost aprobat de consilierii generali inca din luna iunie a anului 2009. Lucrarea va face legatura intre Sos. Bucuresti-Ploiesti si Bulevardele Kiseleff si Marasti. La intrare vor fi doua benzi cu sens unic, iar la fiecare iesire, de asemenea, cate doua benzi. Lungimea totala a lucrarii va fi 740 de metri din care pasajul propriu-zis va avea 190 m, iar rampele vor avea o lungime de 140 m si o latime de 7,8 m. Se va intra in pasaj de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti, din dreptul Fantanii Miorita, si se va iesi fie spre Bdul Kiseleff, fie spre Bdul Marasti. Astfel, aproximativ la jumatatea pasajului, se va realiza o ramura ce asigura iesirea spre Bulevardul Marasti. Aceasta ramura va fi alcatuita dintr-un tronson de tunel cu o lungime de 130 m si o rampa de iesire cu o lungime de 140 m.
Pietonii, tot prin subteran
In prezent, la Piata Presei Libere exista un singur pasaj pietonal, care face legatura intre Bulevardul Expozitiei si Bulevardul Kiseleff (intrarea in Parcul Herastrau). Pasajul nu este igienizat corespunzator, iar lumina este difuza. In pasajul de la Piata Presei sunt amplasate mai multe magazine mixte si o terasa unde se consuma bauturi alcoolice. Peretii de la intrarile pasajului nu au mai fost curatati de ani buni, sunt murdari si inscriptionati cu diverse mesaje vulgare. Proprietarii magazinelor din pasaj sustin ca nu au fost informati despre o eventuala inchidere a pasajului sau despre constructia celui auto.