Vesti bune pentru turistii care vor sa mearga pe Litoral. Inca 37 de kilometri de autostrada au fost dati vineri in folosinta. Astfel, turistii vor putea sa circule pe Autostrada Soarelui de la Bucuresti pana la Fetesti. Tronsonul a fost inaugurat de premierul Calin Popescu- Tariceanu si ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, care au si testat portiunea de autostrada. Segmentul de autostrada a fost deschis provizoriu si anul trecut, dar numai pe un singur sens, in perioada sezonului estival.
Cu toate acestea, turistii vor mai avea de asteptat inca patru ani pana ce autostrada va fi finalizata. Potrivit Mediafax, autoritatile estimeaza ca lucrarile la Autostrada Soarelui se vor incheia in 2010. In acest sens, premierul Tariceanu cere reducerea termenelor la Autostrada Bucuresti-Constanta si a autostrazilor, in general. "Din ce s-a gandit pana acum, termenul este foarte lung, chiar daca pe traseu sunt si lucrari de arta. Este obligatoriu ca termenele sa fie scurtate", a precizat Tariceanu.

Licitatii doar cu firme "serioase"

In privinta licitatiilor, premierul i-a recomandat ministrului Transporturilor sa accepte la licitatiile de atribuire a contractelor de modernizare a infrastructurii rutiere doar firmele care au respectat termenele de executie la proiectele anterioare, iar companiile care nu si-au onorat angajamentele sa fie eliminate. Tronsonul de autostrada Drajna-Fetesti face parte din Coridorul IV pan-european, care traverseaza Romania pe traseul Nadlac - Timisoara - Lugoj - Deva - Sibiu - Pitesti - Bucuresti - Cernavoda - Constanta. Potrivit cifrelor prezentate la inceputul anului, constructia acestui sector va necesita investitii totale de 91,5 milioane de euro, 75% dintre fonduri provenind prin Programul ISPA, iar restul fiind fonduri bugetare. (Andreea Stefan)