Diferentele dintre salariul mediu net din companiile private si salariul mediu net la nivel national, stabilit de Institutul National de Statistica, s-au redus in acest an fata de 2007, cele mai mari discrepante mentinandu-se la nivelul managementului firmelor, potrivit PricewaterhouseCoopers (PwC). Salariile angajatilor cu pozitii de top management din companiile private sunt de 9,2 ori mai mari decat salariul mediu net din Romania, stabilit de Institutul National de Statistica, potrivit studiului PayWell-Salary and Benefits 2008 realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers.
Studiul PwC are la baza date din perioada aprilie 2007-aprilie 2008, iar salariul mediu net raportat de INS pentru luna aprilie 2008 a fost de 1.282 de lei. Astfel, salariile managerilor ajungeau in medie in luna aprilie la 11.794 lei.
Salariile angajatilor de la nivel operational - specialistii din diverse departamente si de suport - contabili, angajatii din resurse umane, IT de suport - au inceput sa fie din ce in ce mai apropiate de cel stabilit la nivel national. Astfel, la nivel operational salariile din companiile private sunt de 2,8 ori mai mari decat media neta nationala, (fata de 2,6 ori in perioada 2006-2007), in timp ce la nivel de suport remuneratiile sunt de 1,9 ori mai mari fata de salariul mediu net (fata de doua ori in perioada 2005-2006).
Comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est, in Romania se inregistreaza cea mai mare diferenta intre salariul mediu net din companiile private si cel stabilit la nivel national pentru pozitii de management, in timp ce pentru celelalte pozitii valorile sunt comparabile cu cele din Ungaria, Slovacia si Cehia. Astfel, in Ungaria managerii au salarii de 6 ori mai mari decat media nationala, Slovacia de 5 ori, iar Cehia de 5,5 ori. La nivel operational, salariile sunt superioare de 2,5 ori in Ungaria, de 2,4 ori in Cehia si de 2,2 ori in Slovacia. Salariatii de pe pozitiile de suport din multinationale din Ungaria primesc de 1,7 ori mai multi bani decat media nationala, in Cehia de o data, iar din Slovacia de 1,2 ori.