Carmen Ileana Moldovan (foto) publica pe siteul www.libertateapresei.ro, articolul "Libertatea presei, ultimul bastion al civilizatiei", pe care il puteti citi in continuare.
'La temelia unei societati democratice nu poate si nu trebuie sa stea altceva decat libertatea cuvantului, cea a libertatii de opinie. In doua cuvinte, libertatea presei. Avem nevoie de cetateni bine informati, nu de o populatie naiva, avem nevoie de informatie libera si corecta, nu de continue exercitii de imagine. In ultimii 20 de ani, jurnalistii au fost de multe ori busola societatii romanesti.
In lipsa unei viziuni a politicienilor, au stabilit ei prioritatile, in lipsa unei reactii a instiutiilor au gasit ei vinovatii. De prea multe ori jurnalistii au fost cei care au stabilit ce este normal in societatea romaneasca si in statul roman. Cu bunele si cu relele lor, jurnalistii au fost catalizatorul unor reforme pentru care politicienii nu ar fi gasit curajul. Libertatea presei a fost de netagaduit, chiar daca puterea scarsnea din dinti, iar ziaristii incomodau. Mediul politic era agitat, dar cetatenii isi regaseau, fiecare in cate o publicatie ce corespundea orientarii lor politice, refugiul.
Jurnalismul a fost militant in Romania, asa a ramas si astazi. Daca acest lucru a fost fast sau nefast pentru tara noastra, acest lucru il va judeca istoria.
Dar cu siguranta presa a fost militanta. Poate nu si-a ales cauzele cele mai bune, poate nu a respectat procedurile mereu, poate a pus prea multa patima, dar indiferent daca a avut dreptate sau a gresit, presa a fost cu adevarat cainele de paza al democratiei.
Ziaristii au fost printre cei mai implicati cetateni, alaturi de politiceni si alegatori, poate chiar mai implicati decat cei din urma pentru ca se aflau la mijloc, intre politicieni si alegatori. Am fost ziarist in anii de inceput ai democratiei romanesti, asa ca stiu ce vorbesc.
Acum traim vremuri tulburi. Traim vremuri in care cuvintele ajung amenintari, in care informatia este o arma, nu un bun public, libertatea este intrepretabila si este adesea judecata in functie de ce interese atinge. Jurnalistii sunt la fel de militanti, dar militantismul lor acum este urmarit si condamnat.
Libertatea presei a devenit un element al limbajului de lemn, toata lumea o recunoaste dar nimeni nu mai are respect pentru ea. Jurnalistii sunt ascultati, supravegheati, urmariti, inregistrati, acuzati, incomodati, sicanati, jigniti, tracasati.
Apogeul acestei isterii in ceea ce priveste mass-media a venit odata cu introducerea presei in Strategia Nationala de Aparare, la capitolul "Vulnerabilitati". Lucrurile nu pot sa ramana asa, nu trebuie sa ramana asa.
Am trimis o scrisoare deschisa tuturor europarlamentarilor atragand atentia asupra acestui abuz ingrozitor: introducerea presei la capitolul "Vulnerabiliati" din Strategia de Securitate. Am atras atentia asupra riscurilor la care sunt supusi ziaristii si asupra pericolului in care se afla libertatea de exprimare in Romania.
Cred ca este datoria noastra a politicienilor sa reparam aceasta greseala. Presa si ziaristii nu au ce sa caute in atentia CSAT. Locul ziarelor este pe tarabe, nu in laboratoarele de analiza ale structurilor de putere ale statului.
Cred ca toate partidele democratice, toti parlamentarii, toti reprezentantii societatii civile trebuie sa se implice intr-un efort comun pentru apararea drepturilor si liberatilor presei in Romania.
Cred ca ingerintele politicului sau ale mediului administrativ in activitatea jurnalistilor trebuie monitorizate si sanctionate rapid. Este nevoie de un demers energic, sustinut, transpartinic, nepartizan, pentru a apara libertatea cuvantului si libertatea de opinie.'