Printr-o ordonanta de urgenta aprobata recent, se prevede ca firmele vor avea un termen de cinci zile lucratoare, incepand cu 1 iulie 2005, in care sa isi adapteze aparatele de marcat electronice fiscale la cerintele impuse de denominarea leului.
Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in perioada de neutilizare a aparatelor, agentii economici vor fi obligati sa inscrie tranzactiile efectuate in registre speciale, in caz contrar fiind amendati cu 50-100 de milioane de lei.
ANAF reaminteste ca obligatiile fiscale de tipul impozitelor, taxelor, contributiilor datorate bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale vor fi stabilite in noua moneda, leul nou, incepand cu 1 iulie 2005.

Ce mai trebuie sa stie firmele

Incepand cu aceeasi data, taxa pe valoarea adaugata (TVA) si accizele se inscriu in facturile fiscale si in documentele justificative in lei noi, cazuri in care vor fi utilizate doua zecimale.
De asemenea, impozitele si taxele se convertesc in noua moneda prin impartirea sumelor respective la 10.000, iar aceasta regula va fi aplicata fiecarei obligatii fiscale stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2005 inclusiv. Ordonanta mai stabileste ca impozitele si taxele vor fi calculate fara subdiviziuni, introducandu-se astfel o modalitate de rotunjire pana la un leu pentru fractiile de peste 50 de bani inclusiv si de renuntare la sumele mai mici de 49 de bani.
Impozitul anual pentru veniturile realizate pana la 1 ianuarie 2005 va fi stabilit in lei vechi, pe baza declaratiilor de venit, dar diferentele de impozit, rezultate din regularizarea anuala, vor fi exprimate in lei noi, fiind comunicate contribuabililor dupa 1 iulie 2005.
Firmele care la 1 iulie 2005 beneficiaza de inlesniri la plata reprezentand esalonari vor fi obligate sa achite ratele in moneda noua.