Preturile de consum au fost aproape neschimbate in februarie, cu o usoara crestere in cazul serviciilor, astfel ca rata anualizata a inflatiei s-a incetinit la 3,81%, fata de 4,01% la finele lui ianuarie, atingand astfel cel mai redus nivel dupa 1990, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).
Preturile au crescut in februarie doar cu 0,04% fata de ianuarie, si cu 3,81% fata de februarie 2006. Cresterea preturilor se incadreaza astfel in obiectivul Bancii Nationale a Romaniei pentru acest an. Banca centrala tinteste o inflatie la sfarsit de an de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus.

Marfuri mai ieftine, servicii mai scumpe

Din datele INS reiese ca in februarie marfurile alimentare si cele nealimentare s-au ieftinit cu cate 0,03%, in timp ce serviciile s-au scumpit cu 0,38%. Majorarea preturilor serviciilor a fost determinata in principal de cresterea tarifelor la apa, canal, salubritate si reparatii auto, electronice si lucrari foto cu 1,4%, la ingrijire medicala (1,1%) si la igiena si cosmetica cu 1%. Tarifele de telefonie au scazut insa cu 0,4%.
Desi per total s-au ieftinit, exista si marfuri al caror pret a crescut in februarie. Spre exemplu, la marfurile alimentare, cresteri importante de preturi s-au inregistrat la legume si conserve de legume (1,7%), zahar (1,2%), fructe si conserve de fructe (0,8%), produse de morarit si panificatie si lapte si produse lactate (0,6%).
Aceste cresteri au fost compensate de scaderea preturilor la oua cu 14,7% si la carne, preparate si conserve din carne, cu 0,6%.
La fel, in cadrul marfurilor nealimentare, cresteri semnificative s-au inregistrat la tutun si tigari (1,2).
Scaderi de preturi au avut insa combustibilii (minus 1,2%), medicamentele (minus 0,6%), produsele cultural sportive (minus 0,2%). (M.H.)