Guvernul a adoptat o hotarare privind modificarea si completarea Strategiei de privatizare a Bancii Comerciale Romane.
Metoda propusa prin prezentul act normativ vizeaza ca element principal novator fata de prevederile legislative ce reglementeaza metodele de vanzare de actiuni general aplicabile societatilor in curs de privatizare, inclusiv bancilor, introducerea unei proceduri de selectie.
Dintre ofertantii care au depus oferte angajante vor fi selectati primii doi clasati, cu care vor incepe negocierile directe pentru obtinerea unor oferte angajante imbunatatite si, in consecinta, a vanzarii la un pret cat mai bun.
Metodele existente prevad desemnarea castigatorului pe baza ofertelor depuse initial, caz in care nu este valorificata posibilitatea unei imbunatatiri a ofertei astfel selectata, ofertantul castigator avand exclusivitate pe parcursul negocierii in vederea incheierii contractului si nefiind supus nici unei presiuni competitionale.
Potrivit Guvernului, metoda negocierii cu selectie de oferte prevazuta de acest act normativ instituie un sistem care urmareste mentinerea competitiei pe toata durata procesului de privatizare a BCR. Prin selectarea a doi ofertanti cu care se vor desfasura negocierile, acestia vor trebui sa concureze intre ei pentru aducerea ofertelor initiale la un nivel superior, urmand a fi declarat castigator ofertantul care va prezenta conditiile cele mai atractive pentru statul roman.
In opinia Executivului, modificarile propuse urmaresc si sa dea posibilitatea ca, in cazul nefinalizarii negocierilor cu ofertantul desemnat castigator, dintre cei care au depus oferte imbunatatite, sa se poata trece la continuarea negocierii cu ofertantul situat pe locul doi.
Reamintim ca, dupa prima selectie, Comisia de privatizare a BCR a dat avizul pentru zece din cele 11 institutii bancare care au depus scrisori de interes in urma cu o saptamana si a respins participarea consortiului format din Texas Pacific si Citigroup Venture Capital International. Astfel, in cursa pentru preluarea BCR au mai ramas Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas si ABN AMRO.