Guvernul german va acorda garantii de stat pentru toate depozitele bancare ale populatiei, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al ministerului de finante, Torsten Albig, citat de AFP si preluat de NewsIn.
Cancelarul german, Angela Merkel, daduse anterior asigurari ca economiile micilor deponenti sunt "sigure", declaratie prin care a incercat sa impiedice orice reactie de panica a populatiei.
Pana in prezent, garantiile statului se ridicau la cel mult 20.000 de euro pentru economiile private, dar purtatorul de cuvant al ministerului de finante a precizat ca de acum inainte, acestea vor fi nelimitate.
Germania este afectata grav de criza financiara mondiala, mai ales din cauza amenintarilor de faliment ale bancii Hypo Real Estate.
In Romania, din 2007, plafonul maxim de garantare a depozitelor bancare
s-a ridicat la 20.000 de euro.
E bine de stiut ca nu doar depozitele persoanelor fizice sunt garantate, ci si cele ale I.M.M.-urilor si micro-intreprinderilor. Asadar, fondul garanteaza depozitele detinute atat de persoane fizice, cati si juridice, rezidente si nerezidente, in lei si in valuta convertibila.
Sunt excluse de la garantare depozitele persoanelor aflate in relatii speciale cu institutia de credit, depozitele institutiilor de credit, ale institutiilor financiare si ale societatilor de asigurare-reasigurare, inclusiv ale intermediarilor in asigurari, depozitele organismelor de plasament colectiv, ale fondurilor de pensii, ale autoritatilor publice centrale si locale, precum si depozitele regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor comerciale, altele decat cele din categoria intreprinderilor mici si mijlocii.
De la infiintarea sa, in septembrie 1996, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar a efectuat plati de compensatii in valoare totala de 512 milioane lei pentru despagubirea deponentilor persoane fizice ai unui numar de sase banci care au intrat in faliment in perioada 1999-2003: Banca Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna