Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului ar trebui sa se sesizeze in privinta bancilor care platesc dobanzi de 10% la depozite, dar au urcat ratele la creditele in derulare pana la 35%, a declarat, marti, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. "Ma intreb ce conditii ale pietei s-au schimbat, ca sa ai o marja de trei si jumatate. BNR nu mai merge pe aceeasi mana cu ANPC, care trebuie sa isi ia rolul in primire si sa ia masuri. Va fi foarte complicat, pentru ca ne trebuie structuri specializate", a spus Vasilescu. El a aratat ca si la nivelul Uniunii Europene sunt separate aceste roluri, respectiv cel de supraveghere bancara si politica monetara, pe de-o parte, si protectia clientului, pe de alta parte.
Vasilescu recunoaste ca Banca Nationala primeste inca foarte multe plangeri de la clientii nemultumiti, in principal persoane fizice. "Cinteza (n.r. - directorul Directiei Supraveghere) se considera indreptatit sa cheme bancile care au sarit calul. Pana la urma, ajungem la vorba guvernatorului: 'Nicio banca nu are dreptul sa isi treaca propriile greseli in dreptul consumatorulu'", a mai spus Vasilescu.
Pe de alta parte, oficialul BNR a mai aratat ca bancile romanesti, in majoritate detinute de institutii de credit din Uniunea Europeana, au vazut ca nu mai au resurse de la bancile-mama si se concentreaza mult mai puternic pe piata interna, iar economisirea devine o prioritate pentru ele. "Aceasta economisire in banci este adevarat ca poate ucide bursa, dar aceasta depinde si de morile de vant pe care trebuie sa le construim repede, pentru a face fata vantului puternic", a adaugat Vasilescu.