Institutiile romanesti, printre care MAE, MMSSF si MAI, sub coordonarea Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului, poarta negocieri cu partea spaniola pentru rezolvarea problemei vizelor de munca solicitate romanilor, a declarat, ieri, Corina Vintan, purtator de cuvant al MAE.
Conform MAE, este vorba strict de "o problema de procedura", iar aceste masuri, desi restrictive, sunt permise de Tratatul de Aderare a Romaniei la UE. In prezent au loc consultari intre Romania si Spania pentru simplificarea accesului muncitorilor romani pe piata spaniola, partea romana favorizand ca metoda de abordare dialogul, nu actiunile unilaterale, precum actionarea in justitie, bazandu-se pe relatiile foarte bune dintre cele doua state, a precizat Vintan. MAE asigura o pozitie unitara a institutiilor romanesti implicate in aceste negocieri cu Spania, dar recent s-a decis ca discutiile sa fie conduse de Departamentul pentru Afaceri Europene, "fostul Minister al Integrarii", a declarat purtatorul de cuvant MAE.
Pe de alta parte, referindu-se la solicitarile BNS, ea a precizat ca sunt sanse reale ca problema vizelor de munca sa fie solutionata pe calea dialogului. In plus, o actiune in justitie ar fi prea indelungata si nu este clar care ar fi pozitia Curtii de Justitie de la Luxemburg pe acest subiect, avand in vedere ca Tratatul de Aderare a Romaniei permite astfel de masuri, a adaugat Vintan.
Blocul National Sindical a sesizat forurile europene cu privire la eliminarea vizelor impuse muncitorilor romani care vor sa lucreze in Spania, considerand ca pastrarea acestei restrictii dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana incalca legislatia comunitara.
Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca Spania este singura tara care a mentinut vizele pentru muncitorii romani, iar acest lucru contravine legislatiei europene. Astfel, liderii sindicali, impreuna cu seful Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu, in calitate de simplu cetatean si nu ca director al acestei institutii, au sesizat, in urma cu doua saptamani, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana, Parlamentul European si European Ombudsman.
Totodata, liderul BNS considera ca vinovati de aceasta situatie sunt si reprezentantii Ministerului roman de Externe, care nu s-au implicat in eliminarea acestor restrictii.