Structura fragmentata a exploatatiilor, dependenta de conditiile meteo si productivitatea redusa sunt printre punctele slabe ale sectorului agricol romanesc, care are insa un potential important de crestere, potrivit raportului "Agricultura Romaniei - intre potential si realitate" al BCR. Desi numarul de exploatatii de subzistenta este mare, iar productivitatea scazuta, agricultura din Romania poate ajunge una dintre cele mai puternice din Europa, avand resurse naturale care favorizeaza acest sector (terenul arabil reprezinta 39,5% din suprafata totala a teritoriului), dar si oportunitatea absorbtiei unor fonduri europene importante. "Romania poate deveni a treia putere agricola a Europei, dupa Franta si Germania, in conditiile unei absorbtii bune a fondurilor UE pana in 2013, a unor investitii straine directe semnificative ti a unui anumit sprijin guvernamental", se arata in raportul al BCR.
Totodata, intr-un scenariu care are la baza un nivel bun de absorbtie a fondurilor UE, de 80%, si investitii straine directe ridicate, Romania si-ar putea dubla productia de cereale la hectar pana in 2013-2015. Deficitul comercial pe segmentul alimentelor, baturilor si tutunului, situat in prezent la 1,8% din PIB, ar fi astfel acoperit pe termen lung.
In raport se arata ca 2008 ar putea fi primul an din 2002 cand deficitul comercial generat de alimente, bauturi si tutun ar cunoaste o contractie in termeni nominali fata de anul anterior, ca urmare a productiei agricole record si a cresterii capacitatilor de prelucrare in industria alimentara.
Printre avantajele Romaniei se numara resursele agricole importante si oportunitatea absorbtiei fondurilor UE. In acelasi timp, structura fragmentata a exploatatiilor, dependenta de conditiile meteo si productivitatea redusa sunt printre punctele slabe.