Volumul exporturilor romanesti s-ar putea reduce semnificativ in acest an, multi exportatori fiind, in prezent, aproape de faliment, afirma secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. Potrivit oficialului ANEIR, aceasta situatie impune luarea unor decizii concrete pentru crearea unui mediu favorabil de afaceri.
“Nu pot fi optimist in ceea ce priveste evolutia exporturilor, deoarece dobanda pe piata creditului, fluctuatia in salturi a monedei nationale fata de euro si dolar, costurile ridicate suportate cu forta de munca, precum si neacordarea fondurilor speciale pentru sustinerea exporturilor sunt factori care ingreuneaza activitatea societatilor pe piata externa“, precizeaza Ionescu. Aceasta situatie va fi discutata impreuna cu reprezentantii societatii civile si ai patronatelor, in prima reuniune din acest an a Consiliului National de Export. Ionescu a mai spus ca aceasta situatie este generala, pentru toate domeniile economiei, inclusiv pentru lohn.
Cu toate acestea, reducerea fiscalitatii si scaderea dobanzilor bancare, in special pentru investitii, pot redresa balanta schimburilor comerciale ale Romaniei, asa cum previzioneaza, pentru a doua parte a anului, membrii ANEIR.