Populatia si firmele locale traiesc din credite. Cele mai multe împrumuturi sunt în lei si tot în moneda nationala sunt si cele mai mari restante. Creditele pentru consum ale doljenilor sunt de doua ori mai mari decât cele pentru locuinte.Doljenii sunt mari consumatori de credite, dupa cum arata statisticile oficiale. Datoriile totale ale populatiei si ale firmelor catre banci erau, la sfârsitul anului 2007, de peste 3,6 miliarde de lei, potrivit statisticilor date publicitatii de Banca Nationala a României (BNR). Suma creditelor este foarte mare comparativ cu alte judete: de doua ori mai mult decât în Dâmbovita, Mehedinti, Gorj, de patru ori mai mult decât în Covasna si cu putin peste nivelul creditelor din Prahova si Brasov. Asa se explica puzderia de unitati bancare (peste 110) care s-a deschis pâna în prezent în Dolj. Cele mai multe credite bancare existente pâna la sfârsitul anului trecut au fost contractate de doljeni si de societati comerciale în moneda nationala, în suma totala de 2,07 miliarde de lei, din care numai populatia are peste jumatate, adica 1,16 miliarde de lei. Totalul creditelor în valuta (echivalent în lei) se ridica pe judet la 1,6 miliarde de lei, din care populatia are peste un miliard. Asadar, locuitorii Doljului au depasit cu mult creditele contractate de persoanele juridice. În lei si valuta, clientii bancilor (persoane fizice) au luat credite de 2,16 miliarde de lei, dintr-un total de 3,6 miliarde contractate pe judet. Acest lucru înseamna ca fiecarei persoane din judet i-ar reveni, în medie, un credit bancar de 3.323 de lei. De remarcat este si faptul ca doljenii s-au împrumutat mai putin pentru case si mai mult pentru creditele de consum. În structura creditelor în lei adresate exclusiv populatiei, se observa ca, din totalul de 1,16 miliarde de lei, 1,05 miliarde de lei reprezinta creditele de consum, iar restul - creditele ipotecare. La valuta, cam jumatate din totalul creditelor populatiei au ca destinatie achizitia de locuinte. 
Restantele bancare: 26 de milioane Statisticile BNR arata ca, pe ansamblu, doljenii au restante relativ mici la credite daca ne raportam la totalul împrumuturilor, dar ca suma absoluta, datoriile catre banci sunt foarte mari. Atât în lei, cât si în valuta, doljenii au restante neachitate catre banci de 26,5 milioane de lei. Contrar asteptarilor BNR, cele mai multe datorii în Dolj sunt la creditele în lei, de peste 11 ori mai mult decât restantele la valuta. Detaliat, cifrele preluate de la BNR arata ca, la sfârsitul anului trecut, creditele în lei neachitate la termen de populatie si firme erau de peste 23,8 milioane de lei, iar cele echivalente în valuta erau de peste 2,6 milioane de lei. 
Campioni si la depozite bancare 
Doljenii stau mai bine decât alte judete si la capitolul economisire. BNR arata ca în conturile bancilor comerciale existau, în decembrie 2007, disponibilitati la vedere de aproximativ 652 de milioane de lei. Mai mult de jumatate din suma totala o constituie depozitele bancare ale populatiei.