Imprimeria Nationala va pune la dispozitia comerciantilor angro de alcool si tutun din 21 martie pachetul de produse si servicii pentru depistarea facturilor si marcajelor false, dupa cum se arata intr-un comunicat al Imprimeriei.
Potrivit Imprimeriei Nationale, pachetul va contine brosuri cu instructiuni privind modalitatea de verificare a autenticitatii marcajelor si formularelor, lampi in spectru ultraviolet pentru inscriptionarile cu cerneala speciala si pentru verificarea fibrelor fluorescente din masa hartiei, precum si decodoare optice pentru folia holografica securizata aplicata pe marcaje.
Aceste pachete vor fi acordate prin intermediul distribuitorilor teritoriali ai Imprimeriei, iar lista distribuitorilor va fi publicata pe siteul Imprimeriei Nationale.
Pana la sfarsitul acestei luni, comerciantii angro de alcool si de tutun trebuie sa se doteze cu aparate speciale pentru a putea depista marcajele false sau contrafacute. In plus, acestia trebuie sa se inregistreze la autoritatea fiscala teritoriala. Legea stabileste ca agentii economici distribuitori si comercianti angro de bauturi alcoolice si produse din tutun raspund de provenienta nelegala a produselor detinute si sunt obligati sa verifice autenticitatea facturilor primite.
Totodata, bauturile alcoolice livrate de producatori catre distribuitori sau comerciantii angro vor fi insotite si de o copie a certificatului de marca al producatorului, din care sa rezulte ca marca ii apartine.