Una dintre confuziile aparute in ultima perioada in randul functionarilor publici se refera la drepturile de autor. Mai pe intelesul tuturor, nu s-a conturat inca foarte clar cum se impoziteaza aceste drepturi de proprietate intelectuala (n.r. - drepturi banesti pentru activitati de creatie, cunoscute ca drepturi de autor). Potrivit portalului euractiv.ro, Ministerul Finantelor nu a informat nici pana in prezent despre schimbarea cotei de retinere la sursa pe drepturi de autor, respectiv 10%, fata de cea din anii anteriori, care era de 15%.
Trebuie spus ca pana in 2005 a fost un sistem diferit, existand cote de impozitare care variau de la 18% la 40%, in functie de nivelul veniturilor, conform Codului Fiscal din decembrie 2003, ne mai informeaza sursa citata.
Reamintim ca la sfarsitul lui 2004 a fost introdusa cota unica de impozitare de 16%, iar la impozitul pe drepturile de autor retinerea la sursa a scazut la 10%.
Asa a aparut si confuzia, intre cota unica de 16% si procentul retinerii la sursa. Din aceasta cauza, foarte multe firme au ajuns sa plateasca in plus cu 6% fata de ceea ce stabilea legea.
Spre exemplu, la o suma bruta de 50.000 de lei noi, daca o firma a gresit si a virat 16%, inseamna ca a dat statului 3.000 de lei. Impozitul ajunge in final sa fie cu cateva zecimale sub cel platit la sursa, acel 10% ce trebuie virat initial de catre companie.
Anul trecut, mai multi contabili au virat un impozit de 16%, retinere la sursa pe drepturi de autor, in loc de 10%, cat stabileste legea. Pentru ca aceasta gafa sa poata fi rectificata, se pot face declaratii rectificative pentru fiecare luna. Potrivit unui expert contabil de la o firma de consultanta, citat de Euractiv, aceste declaratii trebuie inregistrate la Fisc. Rectificarile vor evidentia diferenta de 6% platita ca avans statului, care se poate compensa cu sumele care urmeaza a fi platite de acum inainte. De exemplu, dupa ce s-au facut toate calculele pe cele 11 luni ale anului trecut (in cazul in care impozitul a fost virat 16% chiar de la inceputul anului), valoarea astfel obtinuta se poate compensa cu decembrie 2005, explica aceleasi surse. (Senica Micu)