Pana anul trecut, achitarea impozitelor se facea de catre firmele de leasing.
Noua prevedere a Codului Fiscal ii vizeaza si pe cei care au incheiat un contract de leasing in anii precedenti si inca mai platesc rate pentru bunul respectiv.
Specialistii spun ca, in final, aceasta masura se pare ca e de bun augur pentru cei care cumpara in leasing. Nu vor mai plati dobanzi la impozitele pe bunuri care erau oricum incluse in rate. Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, beneficiarii contractelor de leasing vor trebui sa depuna pana la 31 ianuarie 2007 declaratii fiscale la sediul administratiei publice de care apartin si sa onoreze astfel si impozitele.
Taxele locale, aferente imobilelor si autovehiculelor achizitionate in leasing, vor fi platite direct de utilizatori, la administratiile publice, si nu de firmele de leasing.
Impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice pe perioada de leasing financiar se determina pe baza valorii negociate intre parti, exclusiv TVA.
De asemenea, persoanele fizice vor plati impozitul pe cladiri, rezultat dintr-un contract de leasing financiar, in functie de suprafata cladirii.
Incepand de anul acesta, dobanzile aferente ratelor de leasing vor fi cuprinse in baza de impozitare a taxei pe valoare adaugata.
In cazul contractelor de leasing incheiate inainte de 31 decembrie 2006 inclusiv, care se vor derula si dupa 1 ianuarie 2007, dobanzile aplicate ratelor scadente nu vor fi cuprinse in baza de impozitare. Daca societatile de leasing au introdus in tara bunuri mobile corporale inainte de inceputul anului, in baza unor contracte de leasing incheiate cu utilizatori care au achizitionat bunurile respective dupa 1 ianuarie, se vor aplica reglementarile existente la data intrarii in vigoare a contractului. In aceasta situatie se gasesc bunurile care sunt plasate in regim vamal de import, cu exceptarea de la plata sumelor aferente tuturor drepturilor de import, inclusiv a taxei pe valoarea adaugata.

Noi impozite si taxe

Anul nou aduce si noi impozite. Astfel, impozitele pe cladiri s-au majorat cu 5%. Spre exemplu, proprietarul unei garsoniere poate plati un impozit de pana la 100 de lei, in timp ce detinatorul unui apartament cu doua camere va trebui sa scoata din buzunar o suma de pana la 130 de lei. Impozitul pentru o vila poate ajunge si la 250 de lei.
In ceea ce priveste impozitul platit pentru autovehicule, acesta a crescut si el. Pentru masini, taxele variaza in functie de capacitatea motorului, suma fiind cuprinsa intre 56 de lei si 1.900 de lei.