Declaratiile de venit au umplut vistieria statului. Anul trecut, contribuabilii cu venituri din mai multe surse au avut de platit la fisc sume de sase ori mai mari decât cele pe care le-a restituit statul persoanelor fizice.  Daca în urma cu patru-cinci ani, impozitul pe venitul global era destul de pagubos pentru finante, în sensul ca, dupa regularizarea impozitelor, se plateau contribuabililor sume de zeci de ori mai mari decât se încasau, de anul trecut, situatia s-a schimbat. Odata cu intrarea cotei unice de impozitare de 16%, cele mai multe persoane cu venituri din salarii sau asimilate salariilor nu au nici de dat, nici de luat de la fisc. Unii nici macar nu mai sunt nevoiti sa depuna declaratii anuale de venit (Declaratia 200), întocmite pe baza fiselor fiscale. Alte persoane fizice care au obtinut venituri din activitati independente sau au avut alte surse de venituri în afara de cele salariale au fost nevoite sa depuna la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj declaratiile fiscale pentru 2007. Cum fiscul doljean nu a procesat înca datele pe 2007, cifrele statistice ale institutiei arata ca, anul trecut, doljenii care au lucrat în 2006 au avut de plata la stat sume importante de bani. Pe când cei care au avut de recuperat diferenta de impozit sunt din ce în ce mai putini. Reprezentantii fiscului recunosc faptul ca abia de anul trecut acest sistem de impunere a adus echilibru pe "piata" impozitului pe venit. De asemenea, sunt mai multe persoane care au de platit bani în plus la stat fata de cele care au de recuperat sume de la finante.  
3,3 milioane de lei - sume de plata catre stat Numai în Craiova, potrivit datelor de la Administratia Financiara din cadrul DGFP Dolj, dintre cele 11.132 de persoane care au avut obligatia sa depuna declaratii anuale de venit, 3.798 a trebuit sa plateasca impozit în plus catre stat. Unele venituri au impozit doar 10%, altele sunt ajustate astfel încât, la final de an, contribuabilul se trezeste ca mai are de achitat "ceva" impozit catre finante. La ultima numaratoare, suma totala care ar fi trebuit sa fie recuperata de la acesti contribuabili a fost de 3.292.458 de lei, reprezentând diferenta de impozit de achitat, pentru activitatile desfasurate în anul 2006. Banii ar fi trebuit sa intre anul trecut în vistieria statului si multi din acestia chiar s-au platit catre finante: putin peste 3.150.000 de lei. "Restul pâna la 3.292.548 de lei se afla în proces de executare silita în perioada de prescriptie de cinci ani. Unii dintre contribuabili si-au schimbat domiciliul, altii spun ca nu au bani sa achite", a precizat directorul Administratiei Financiare Craiova, Mitita Tudor.  
584.000 de lei - sume de restituit Peste 2.400 de persoane ar fi trebuit sa primeasca bani înapoi de la fisc. În total, 584.502 lei, dar au fost restituiti 495.911 lei. "Pentru contribuabilii care au avut de primit bani de la noi, mai întâi s-a facut procedura de compensare cu alte datorii pe care le au catre finante si, daca a mai ramas vreo diferenta, atunci li s-a restituit celor în drept. Nu s-a platit întreaga suma de 584.502 lei pentru ca unii au de recuperat de la finante sume modice de trei-cinci lei si nu se deplaseaza pentru a le ridica", a mai spus directorul Administratiei Financiare. Cu alte cuvinte, anul trecut (pentru anul 2006), statul a încasat peste trei milioane de lei de la populatie drept impozit suplimentar de achitat, dar a platit populatiei numai 495.000 de lei - bani încasati în plus în anul fiscal 2006.
Doar pusi pe drumuri 
De remarcat ca aproape 5.000 de craioveni nu mai au nici de dat si nici de luat bani de la stat dupa ce le-a fost calculat impozitul datorat. Acestia doar au fost fortati de lege sa bata drumul pâna la fisc, pentru a-si depune declaratia anuala de impozit, obligatorie pentru cei care au avut si alte venituri în afara de cele salariale.