Modificarea Codului Fiscal, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an, are in vedere extinderea bazei de impozitare, insa nu prevede majorarea taxelor si impozitelor principale.

Una dintre principalele modificari ale Codului Fiscal vizeaza majorarea plafonului privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 la 1.000 de lei. In domeniul impozitului pe venit, o alta modificare vizeaza amanarea pana in 2009 a includerii in sfera veniturilor impozabile a sumelor provenite din vanzarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare si unitati de procesare industriala. Impozitul va fi calculat prin retinere la sursa, prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate.

Initial Codul Fiscal prevedea introducerea impozitului pentru acest tip de activitate de la 1 ianuarie 2008. Pana acum veniturile obtinute din valorificarea in stare naturala a produselor obtinute de pe terenurile agricole si silvice nu au fost impozitate.

Nici proprietatea intelectuala nu scapa de mana Fiscului

Totodata, de la 1 ianuarie 2008, au fost incluse in categoria veniturilor impozabile veniturile obtinute de titularii brevetelor de inventie prin cesionarea acestora.

Tot din 2008 microintreprinderile sunt impozitate cu 2,5% din cifra de afaceri. Pana acum veniturile obtinute de microintreprinderi erau impozitate cu o cota de 2%. Cota de impozitare pentru veniturile microintreprinderilor a fost stabilita la 2%, incepand cu 1 ianuarie 2007, urmand ca aceasta sa fie majorata progresiv pana la 3%, incepand din 2009.

Veniturile sub forma de premii vor fi impuse, prin retinere la sursa, cu o cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate, prin retinere la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 de lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 de lei inclusiv. Nu vor fi impozitate veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc, in bani sau in natura, sub valoarea de 600 de lei, realizate de contribuabili.

Clarificari pentru impozitul pe profit

In ceea ce priveste impozitul pe profit, noul cod fiscal clarifica regimul fiscal aplicabil cheltuielilor cu pierderile tehnologice, cu transportul si cazarea unor persoane fizice asimilate salariatilor, precum si celor legate de stocuri si mijloace fixe distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora. Au fost introduse totodata precizari legate de aplicarea scutirii de la plata impozitului pe dividende in cazul dividendelor distribuite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane.

Vor fi deductibile cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu situate in localitatea unde se afla sediul social sau unde societatea are sedii secundare (deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei 114/1996), care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%.

Tigari mai scumpe, cafea mai ieftina

In ceea ce priveste nivelul accizelor, conform Calendarului convenit cu Uniunea Europeana, accizele pentru tigarete si motorina vor creste, din 2008, in schimb vor scadea cele pentru cafea si bijuterii din aur. Astfel, acciza la tigari creste pana la 50 de euro la 1.000 de tigarete, iar acciza la motorina creste la 325 de euro pe tona. Totodata acciza pentru electricitatea utilizata in scop comercial creste de la 0,26 euro/MWh, in 2007, la 0,34 euro/Mwh, iar acciza pentru electricitatea utilizata in scop necomercial va ajunge la 0,68 euro/Mwh, de la 0,52 euro/MWh, cat era pana acum.

Tot din acest an vor fi consemnate si scaderi de accize, in special pentru cafea, articole din cristal si bijuterii din aur si platina. Romania s-a angajat, prin calendarul convenit cu UE, sa reduca progresiv nivelul accizelor pentru aceste categorii de produse, astfel incat acestea sa fie eliminate pana la orizontul anului 2011 (in cazul cafelei), respectiv 2010 pentru articole din cristal si bijuterii din aur si platina. Vor beneficia de scutirea platii accizelor si operatorii economici care efectueaza livrari de cafea catre un alt stat din UE.

Daca o persoana care a expediat un produs accizabil in regim suspensiv nu primeste documentul administrativ de insotire certificat in termen de 45 de zile de la data expedierii produsului, are obligatia ca in urmatoarele 5 zile sa depuna declaratia de accize la autoritatea fiscala competenta si sa plateasca accizele pentru produsul respectiv in termen de 7 zile de la data expirarii termenului de primire a acelui document.

Valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme/autovehicule si a impozitului la titeiul din productia interna, datorata bugetului de stat, stabilita potrivit prezentului titlu in echivalent euro, pe unitatea de masura, se va determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Taxare inversa pentru TVA la tranzactii imobiliare

In domeniul taxei pe valoare adaugata, a fost introdusa procedura de taxare inversa pentru tranzactiile cu imobile efectuate intre persoane juridice platitoare de TVA.

Totodata serviciile de marketing si cele administrative aferente serviciilor de asigurare-reasigurare, precum si furnizarea de informatii si intocmirea rapoartelor pentru asigurati, nu vor mai fi scutite de plata TVA, incepand cu acest an. Organizarea si managementul sistemului informatic al societatilor de asigurari vor fi scoase, de asemenea, de sub regimul scutirii de la plata taxei pe valoarea adaugata.

Pana acum operatiunile de asigurare-reasigurare, precum si prestarile de servicii conexe efectuate de persoane impozabile care deruleaza astfel de operatiuni, erau scutite de plata TVA.

Conform Codului Fiscal, cota standard de TVA este de 19% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotei reduse.

Cota redusa este de 9% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru mai multe categorii de bunuri si servicii precum accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe, livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii, livrarea de proteze, livrarea de medicamente pentru uz uman si veterinar, cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.

Modificari la calculul contributiilor sociale

In domeniul contributiilor sociale, noua baza de calcul consta in venitul brut realizat si nu salariul brut, ca pana in prezent. Totodata persoanele cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie nu vor mai fi scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale. Tot din acest an, contributiile de asigurari sociale vor fi reduse cu 6%, in trei etape.

In ceea ce priveste impozitul pe cladiri si pe terenuri, incepand cu anul fiscal 2008, consiliul local poate acorda scutiri de la plata impozitului pe cladiri si a impozitului pe teren, datorat de catre persoanele juridice, in conditiile elaborarii unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala si in conditiile indeplinirii dispozitiilor prevazute de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile in domeniul ajutorului de stat.