Proiectul de modificare a Codului Fiscal va fi discutat in sedinta de Guvern de saptamana aceasta si urmeaza sa fie aplicat incepand cu 1 ianuarie 2007.
Pe langa modificarile privind taxele si impozitele, noul Cod Fiscal prevede si unele schimbari in ceea ce priveste contractele de leasing. Astfel, clientii societatilor de leasing care achizitioneaza cladiri, terenuri sau autovehicule in sistem de leasing financiar vor plati impozitele aferente acestor bunuri pe toata durata contractului. Dupa cum se stie, in prezent cel care plateste impozitele pe cladirile, terenurile si autovehiculele achizitionate in leasing este proprietarul bunurilor, respectiv societatea de leasing, potrivit Codului Fiscal in vigoare. Cu alte cuvinte, propunerea din noul Cod Fiscal face ca, desi un bun achizitionat prin leasing nu apartine de drept utilizatorului, acesta sa plateasca pentru el taxele si impozitele aferente.
Dobanzile aferente ratelor de leasing vor fi cuprinse in baza de impozitare a taxei pe valoare adaugata incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, potrivit proiectului de modificare si completare a legii privind Codul Fiscal.
In cazul contractelor de leasing incheiate inainte de 31 decembrie 2006 inclusiv, care se vor derula si dupa 1 ianuarie 2007, dobanzile aplicate ratelor scadente nu vor fi cuprinse in aceasta baza de impozitare.
Proiectul de lege aduce completari la notiunile de leasing financiar si leasing operational si clarifica diferentele dintre cele doua tipuri de finantare.
De altfel, si Asociatia de Leasing Bancar (ALB) a propus pentru noul Cod Fiscal o definitie fiscala a leasingului financiar si a celui operational, categorie de leasing relativ noua in Romania ce este destinat IMM-urilor si microintreprinderilor, avand ca subsidiar inclusiv leasingul imobiliar.