Deducerile de baza ale persoanelor cu venituri mici au fost majorate, ieri, astfel incit impozitul platit sa nu fie mai mare decit inainte de introducerea cotei unice de impozitare. Potrivit unui ordin al ministrului Finantelor Publice, deducerile sint diferentiate in functie de numarul persoanelor aflate in intretienere si de nivelul veniturilor de natura salariala. In cazul persoanelor cu un venit lunar brut de pina la zece milioane de lei inclusiv, deducerile variaza intre 2,5 milioane si 6,5 milioane de lei, in timp ce pentru contribuabilii care realizeaza venituri intre zece milioane exclusiv si 30 de milioane de lei, deducerile vor fi degresive. Cei care obtin venituri brute lunare de peste 30 de milioane de lei nu vor beneficia de deduceri personale.

Noile cuantumuri ale deducerilor personale sint in favoarea persoanelor cu copii. Angajatii care au in intretinere cel putin un copil beneficiaza de o deducere majorata. Astfel, in timp ce deducerea personala pentru angajatii fara copii in intretinere este de 2,5 milioane de lei, pentru salariatul cu un copil aceasta este de 3,5 milioane de lei. Daca are doi copii, salariatul primeste deducere de 4,5 milioane, iar in cazul a trei copii deducerea este de 5,5 milioane de lei. Cea mai mare deducere este acordata persoanelor cu patru copii in intretinere, care primesc 6,5 milioane de lei.

Pe de alta parte, introducerea cotei unice va determina renuntarea la unele deduceri de tip economic, intrucit va fi eliminata si impozitarea pe venitul global. Astfel, toate categoriile de venituri ale populatiei vor fi supuse impozitului unic de 16%, care este final, in sensul ca nu se globalizeaza. Deducerile care vor fi eliminate sint cele privind reabilitarea termica a locuintei (cel mult 15 milioane lei pe an), asigurarile private de sanatate (cel mult 200 de euro pe an) si primele de asigurare pentru locuinta de domiciliu.