16% din profit in loc de 3% din cifra de afaceri vor plati microintreprinderile incepand cu 1 ianuarie 2007. Ministerul Finantelor Publice da vina pe negocierile cu UE, patronatele spun ca noua impozitare va duce la falimentul multor firme mici. Modificarea prevazuta de Codul Fiscal va fi luata in discutie de guvern in aceasta saptamana.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal, ce va fi dezbatut in cursul acestei saptamani de guvern, are cateva prevederi care au starnit deja controverse in mediile interesate. Una dintre problemele delicate, care a aprins spiritele in randul patronatelor, este introducerea, de la 1 ianuarie 2007, a impozitului de 16% pe profit pentru microintreprinderi. Pana acum, aceste societati care intrau in categoria Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) aveau un statut special, in sensul ca erau impozitate anual cu 3% din cifra de afaceri. De curand, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat pe site-ul institutiei atat proiectul de modificare a Codului Fiscal, cat si expunerea de motive care au determinat aceste schimbari. Astfel, la Titlul IV - "Impozitul pe veniturile microintreprinderilor" - se spune ca abrogarea actualului sistem de impunere este determinata de angajamentele asumate in negocierea si inchiderea Capitolului X de aderare "Impozitarea" si pentru respectarea principiilor "Codului de conduita in impozitarea afacerilor". MFP sustine ca introducerea impozitului de 16% pe profit pentru microintreprinderi nu va afecta dezvoltarea economica, ci va stabili un standard comun pentru toate societatile comerciale romanesti. In schimb, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ANIMM) considera ca noua modalitate de impozitare nu va atrage mai multi bani la buget si va afecta in mod negativ firmele mici cu activitati economice legale. "Noi nu suntem de acord cu introducerea acestui impozit. Microintreprinderile nu au de unde sa-l suporte. Credem ca se pot strange bani la buget si din alte surse, nu din cresterea acestor impozite pentru firmele mici", a precizat, la randul sau, Valentin Cristea, vicepresedinte al Consiliului National al IMM-urilor. Mai mult, reprezentantii IMM-urilor sustin ca pentru firmele mici vor creste cheltuielile de contabilitate, pentru ca acest sistem de impozitare este mai complicat. Acestia considera ca mentinerea impozitului la nivelul de 3% este o facilitate vitala pentru firmele din Romania.
Europesimism alimentat de impozite
Trebuie spus ca modificarea fiscala mentionata vine sa alimenteze "europesimismul" celor care cred ca, o data cu integrarea in UE, mare parte din IMM-uri se vor lichida, pentru ca nu vor face fata standardelor si concurentei de pe piata comuna. Unele voci sustin ca, dupa aderare, circa 60% din firmele cu capital romanesc vor disparea de pe piata si vor aparea cu 70% mai multe firme cu capital strain, deoarece acestea vor sti sa foloseasca banii de la Bruxelles. Altii sunt de parere ca doar 20% dintre IMM-uri vor disparea. In orice caz, reprezentantii patronatelor cred ca majorarea impozitelor este unul dintre factorii care contribuie la lichidarea multor fime mici, cu capital romanesc. Potrivit statisticilor, in UE media este de 52 de IMM-uri la fiecare o mie de locuitori, in timp ce in Romania media este de numai 14 IMM-uri la mia de locuitori. In Dolj, spre exemplu, potrivit Oficiului Registrului Comertului (ORC), sunt inregistrate peste 20.000 de firme care se pot incadra in categoria IMM. Aproape jumatate dintre ele insa se afla in diverse stadii de lichidare. O realitate este ca numarul lichidarilor si al radierilor de firme din judet din cauza problemelor financiare il depaseste pe cel al inmatricularilor. Iar o mare parte din firmele in functiune se vor supune, in curand, noului sistem de impozitare.